Archiwa kategorii: Bez kategorii

PALARNIA FONTE : Brazylia Peaberry Yellow Bourbon.

Nowe wieści na froncie naszej toruńśkiej Palarni Fonte.

Ostatnimi czasy w naszej palarni podjęliśmy się nowego wyzwania – sprowadziliśmy bardzo ciekawe wysokiej jakości ziarno z Brazylii, mianowicie Peaberry Yellow Bourbon.

17494849_1575635535828630_5713661999653584896_n

Ziarna te jak widać są bardzo małe i zaokrąglone. Wyzwanie było niemałe i prowadziliśmy długie rozmowy o tym co chcemy uzyskać i jak „ugryziemy” taki rodzaj ziarna.

17817987_1729089797383194_478833229382549504_n

Efekty pierwszych wypałów są zadowalające. Ale to na pewno nie koniec naszej przygody z tym ziarnem. Staramy się wycisnąć z niego jak najwięcej.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Alternatywy Część 1: Zaczynamy przygodę z kawą – French Press.

źródło: Coffee.Gurus.net
źródło: Coffee.Gurus.net

French press – czego po nim oczekujemy.

W przypadku french pressa całe nasze zmielone ziarno jest zanurzone w wodzie – w cylindrze do którego wkładamy metalowy filtr.  Czym skutkuje taka konstrukcja? Pełniejszym body i teksturą wynikającą z większej ilości tłuszczu, zatem kawa zaparzona w French pressie jest dość „konkretna” i ciężka, z specyficznym odczuciem w ustach.  Kolejnym plusem w przypadku tej metody jest pełna kontrola nad grubością zmielenia, temperaturą wody i czasem zaparzania, ćwicząc tą metodą możemy dojść do zaparzenia pefekcyjnej filiżanki kawy idealnie skrojonej pod nasze preferencje.

 

Instrukcja zaparzania w French Pressie.

Poniżej lista zmiennych które bierzemy pod uwagę w przypadku tej metody.

1:  Grubość mielenia

Najważniejsze – używany młynka żarnowego! French press nie wybacza przeparzenia! Więc musimy zadbać o odpowiednią grubość – dość grubo – bardziej granulki niż piasek. Jeżeli zmielimy zbyt drobno – ekstrakcja kawy nastąpi zbyt szybko – metalowy filtr French Pressa pozwala drobinkom kawy przepływać swobodnie, może to skutkować „papierowym” smakiem.

2. Doza

Najlepiej zacząć od 7g/100ml, możemy to potraktować jako punkt wyjścia i dopasowywać dozę do naszych preferencji.

3. Temperatura Wody

Temperatura wody także może być czynnikiem który dostosujemy do naszych preferencji, jako punkt wyjścia warto spróbować 90 stopni celsjusza (zostawić wodę na około 45s w czajniku po zagotowaniu).

4.Czas zaparzania

Między 3 a 5 minut: Traktujemy 4 minuty jako punkt wyjścia, dla ciemniej wypalonej kawy 5min może być zbyt dlugim czasem a 3 minuty zbyt krótkim.

5. Proces zaparzania

Wrzucamy zmieloną kawę do wcześniej podgrzanego naczynia French Pressa. Następnie dodajemy powoli wodę aby zamoczyć wszystkie ziarna – następuje wtedy preinfuzja (możemy użyć proporcji  podwojna doza wody na ilość kawy np. 12 gram kawy – 24g wody). Po 30 sekundach wlewamy resztę wody i odczekujemy nasz określony czas zaparzania – wstępnie 4minuty i przyciskamy element z filtrem do dołu – delikatnie!

Nalewamy ostrożnie aby nie wzbudzić dna.

Gotowe!

Pamiętajmy aby wydłużyć żywotność naszego sprzętu dbajmy o niego dokładnie myjąc po każdym użyciu.

French Press to proste z pozoru narzędzie ale daje nam dużo możliwości kontroli zaparzania naszej kawy.  Polecane na początek przygody z kawą ale i nie tylko, co bardziej wymagający znajdą coś dla siebie.

 

Palarnia Fonte – nasza podróż.

W końcu, po długiej podróży – dotarliśmy do momentu o którym marzyliśmy ponad rok.

Początki naszej palarni to czas wielkiej nauki. Pierwszy piec ( używany ) , ogromne przeżycie, a potem setki godzin spędzone na dopieszczaniu, ulepszaniu, modyfikowaniu. Chcieliśmy aby nasze miejsce pracy i nasz sprzęt stał już od początku na najwyższym poziomie, praca przy piecu to nie tylko praca z kawą, w naszym przypadku był to ciągły proces – ulepszanie sond, bębna, palników, zmiana napędu, modyfikacja chłodnicy itd. W tym czasie przyswoiliśmy niesamowitą ilość wiedzy na temat sprzętu z którym obcujemy, pomogło nam to też w znacznie lepszym stopniu poznać tajniki wypalania kawy i wpływu czynników sprzętowych na ten skomplikowany proces.

Nasz pierwszy piec
Nasz pierwszy piec

Spędziliśmy przy pierwszym piecu ponad rok, bogaci w bagaż doświadczeń, znając go na wylot zdecydowaliśmy się na radykalny krok…

Wycieczka do Grecji – odwiedziliśmy siedzibę Coffeetool, poznaliśmy fantastycznych ludzi którzy ręcznie tworzą sprzęt wkładając w to całe swoje serce. Mieliśmy okazję nawet zobaczyć w akcji ten sprzęt w zaprzyjaźnionej palarni.

To była miłość od pierwszego wejrzenia, wiedzieliśmy, że ten piec będzie u nas.

No i jest, nasz Coffeetool Coffee Roaster R-5, spełnia nasze wszelkie wymagania, sprzęt marzeń!
No i jest, nasz Coffeetool Coffee Roaster R-5, spełnia nasze wszelkie wymagania, jak dla nas sprzęt marzeń!