Może kawkę?
kawa-z-mlekiem

Jakie mleko wybrać do kawy?

Udostępnij

Jesteś miłośnikiem kawy? Chcesz wiedzieć jak wzbogacić smak tego czarnego naparu? Wiele osób decyduje się na dodanie mleka do kawy. Jednak pojawia się pytanie jakie mleko do kawy pasuje najlepiej? Wydawać się może, że jest to bardzo proste. Jednak odpowiedź na to pytanie jest nieco bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać na początku. Trzeba odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań, by wiedzieć jakie mleko do kawy będzie najlepszym wyborem właśnie dla Ciebie. Na rynku dostępne są mleka krowie różnego rodzaju, a także mleka roślinne. Jakie najlepiej się pienią, a które doskonale sprawdzą się do ekspresu? Zapoznaj się z naszym poradnikiem i dowiedz się więcej na ten temat.

Czemu warto dodawać mleko do kawy?

Na początku warto sobie odpowiedzieć na pytanie „ dlaczego warto dodawać mleko do kawy?” Jakie walory ma kawa z mlekiem? Po pierwsze napój czarny wzbogacony mlekiem na zupełnie inny smak. Dla wielu osób mleko dodawane do kawy poprawia jej smak. Tak więc mleko pozytywnie wpływa na smak kawy i sprawia, że wiele osób chętniej sięga po czarny napar. Warto wiedzieć, że dla wielu osób kawa jest napojem, który ma gorzki i kwaśnawy smak, który sprawia, że jest ona niezdatna do picia. Jednak dodatek w postaci mleka sprawia, że jej smak spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Nie można również zapomnieć, że mleko dodawane do kawy sprawia, że można stworzyć napar, który jest delikatniejszy w smaku, niż sama kawa. Pozwala również na zrobienie naparu, który ma mniejsze działanie pobudzające. Dodatkowo dodatek w postaci mleka do kawy sprawia, że łatwiej jest przygotować z niej desery różnego rodzaju. Wszystko więc wskazuje na to, że naprawdę warto zdecydować się na dodanie mleka do kawy.

Jakie są najlepsze mleka do kawy?

Lubisz kawę z pianką z mleka? W takim razie z pewnością zastanawiasz się jaki rodzaj mleka pozwoli na osiągnięcie takiego efektu. Trzeba zdecydować się na mleko o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Mleko chude tworzy cienką warstwę pianki, która niestety nie utrzymuje się zbyt długo na powierzchni kawy. Niestety za tłuste mleko również jest nieodpowiednie, ponieważ jego ubicie jest niemal niemożliwe. To właśnie dlatego najlepszym wyborem będzie mleko, którego zawartość tłuszczu wynosi nie więcej i nie mniej, niż 3,2 procent. Takie mleko idealnie nadaje się do spienienia i tworzy dużą oraz trwałą mleczną piankę, która nie tylko odmieni smak kawy, ale również poprawi jej wygląd. Takie mleko świetnie sprawdza się do przygotowania latte.

Jak przygotować idealne mleko do kawy? Jak je spienić?

Marzysz o wypiciu kawy, która smakuje jak kawowo-mleczne niebo? Chcesz zachwycać się nie tylko smakiem, ale również pięknym wyglądem swojego ulubionego pobudzającego napoju? W takim razie koniecznie przekonaj się jak w prosty sposób przygotować spienione mleko do kawy. Spienianie mleka nie jest trudne i należy pamiętać przy tym jedynie o kilku zasadach, by uzyskać idealnie spienioną mleczną piankę.

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, konieczne jest wybranie mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Najlepiej sprawdza się mleko o zawartości tłuszczu 3,2 procent. Pamiętaj również o tym, że ciepłe mleko nie spieni się idealnie. Zadbaj o to, by mleko miało nie więcej niż 4 stopnie Celsjusza. Możesz je spieniać w lodówce lub od razu po wyjęciu z lodówki.

Jakie mleko do ekspresu wybrać najlepiej?

Masz w swoim domu ekspres do kawy i zastanawiasz się jakie mleko do ekspresu nadaje się najlepiej? Zdaniem producentów ekspresów do kawy najlepszym wyborem są mleka krowie o średniej zawartości tłuszczu. Mleko nie może być za tłuste, ale nie może być również za chude. Chude mleko szybko się spieni, ale pianka szybko zniknie. Tłuste mleko zaś w ogóle się nie spieni. Najlepiej więc wybierać mleko 3-4 procent do ekspresu.

Kolejną kwestą jest rodzaj mleka. Dostępne są mleka UHT oraz pasteryzowane. Jakie to mleka baristów, które są najlepszym i najzdrowszym wyborem? Zaletą mleka UHT jest niska cena oraz łatwa dostępność. Można je znaleźć w każdym supermarkecie. Dodatkowo mają one długi termin przydatności. Nie można jednak zapomnieć o tym, że jest to mleko pozbawione niemal wszystkich wartości odżywczych. Tak więc chcąc wybrać zdrowsze mleko do kawy lepiej zdecydować się na pasteryzowane. Jednak jest ono trudno dostępne, a także ma krótki termin ważności.

Czy mleka krowie to jedyny słuszny wybór do ekspresu? Oczywiście, że nie! Obecnie ekspresy wyposażone są w spieniacze, które poradzą sobie z łatwością z mlekiem roślinnym. Tak więc można zdecydować się również na mleko migdałowe, kokosowe lub owsiane. Warto jednak wiedzieć, że mleko kokosowe do kawy, a także każde inne mleko roślinne pozostawiają specyficzny smak. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej kawy to mleko roślinne z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Jakich błędów unikać wybierając mleko do ekspresu?

Wiesz już jakie mleko do kawy najlepiej wybrać? W takim razie zapamiętaj o tych kilku zasadach? Zadbaj o to, by mleko do spieniania miało odpowiednią temperaturę. Zadbaj również o to, by mleko w ekspresie nie zostało przegrzane, ponieważ w ten sposób można doprowadzić do obniżenia zawartości składników odżywczych w mleku, a co więcej pozbawić go smaku. Nie zapomnij również zadbać o to, by mleko w spieniaczu zawsze było świeże.

Kawa z mlekiem, czy bez mleka? Oto jest pytanie! Dla większości osób większe walory smakowe ma kawa z mlekiem. A wiedząc jakie najlepiej wybrać możesz zadbać o znakomity smak kawy i stworzyć idealną piankę mleczną. 

Ostatnie nowości