Herbata zaraz obok kawy jest z pewnością jednym z najpopularniejszych naparów na świecie. Roślina ta pochodzi ze starożytnych Chin, skąd wraz z biegiem czasu rozprzestrzeniła się na cały świat przez szlaki żeglugowe czy lądowe i podróżujących nimi handlarzy. Nie każdy jednak wie, że możemy wyróżnić aż sześć jej kolorów!
Herbata czarna
Czarna herbata jest z pewnością najbardziej rozpowszechnionym na całym świecie rodzajem. Jej charakterystyczny ciemny kolor wynika z pełnej oksydacji liści. Proces ten polega na pozostawieniu świeżo zebranych liści herbaty do momentu aż zwiędną. Następnym etapem jest ich zgniecenie, a to doprowadza do uwolnienia enzymów odpowiedzialnych za oksydację. Po tym etapie liście są poddawane suszeniu.
Herbata czarna charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem i ciemną, bursztynową barwą naparu. W zależności od regionu pochodzenia, czarna herbata może mieć różne nuty smakowe – od słodkich i owocowych po te dymne i korzenne.
Przykłady wysokiej jakości czarnych herbat to Assam z północy Indii czy Darjeeling. Na bazie czarnej herbaty powstają rownież najpopularniejsze mieszanki Earl Grey.
Herbata zielona
Herbata zielona to druga pod względem popularności herbata na świecie. W odróżnieniu od tej czarnej, liście herbaty zielonej są minimalnie przetwarzane i poddawane jedynie lekkiej oksydacji.
Najlepszej jakości zielona herbata to japońska Sencha Miyazaki, uprawiana na południowej wyspie Kiusiu. Region Miyazaki jest znany z wykorzystywania tradycyjnych metod uprawy i przetwarzania, a także z ekologicznych praktyk rolniczych. Herbata ta wyróżnia się świeżym, roślinnym smakiem z delikatną goryczką i subtelnymi nutami umami. Dzięki ciepłemu klimatowi i obfitym opadom warunki w Miyazaki wpływają na bogaty i złożony profil smakowy.
Zielona herbata jest ceniona m.in. za swoje właściwości zdrowotne:
- Zawiera dużą ilość antyoksydantów, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami;
- Ma właściwości pobudzające dzięki większej zawartości kofeiny.
- Zawarte w zielonej herbacie flawonole mogą chronić przed miażdżycą;
- Polifenole i katechiny mogą działać antynowotworowo;
- Zielna herbata może przyczynić się do pobudzenia metabolizmu i redukcji tkanki tłuszczowej.
Smak zielonej herbaty jest zazwyczaj delikatny i trawiasty lub lekko kwiatowy. W Polsce często można się spotkać z zielona herbatą, która wzbogacona jest różnego rodzaju dodatkowymi aromatami, np. owocowymi. Te mają nieco złagodzić jej wyrazisty smak i nadać mu odrobiny słodyczy.
Herbata biała
Herbata biała powstaje z młodych liści, które zawierają bogactwo dobroczynnych substancji. Liście te są bardzo delikatnie przetwarzane i suszone na słońcu. Proces ten minimalizuje oksydację, co pozwala zachować niezwykle naturalny smak i aromat.
Biała herbata wyróżnia się bardzo delikatnym, subtelnym smakiem i jasną (słomkową) lub niemal przezroczystą barwą naparu. Jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne, podobnie jak zielona herbata, zawiera dużo antyoksydantów i ma działanie relaksujące.
Herbata czerwona
Herbata czerwona, znana również jako Pu Erh, jest dość specyficznym rodzajem herbaty. Przechodzi unikalny proces fermentacji i sezonowania, podobnie jak sery czy wino. Liście są najpierw poddawane częściowej oksydacji, a następnie fermentacji przez bakterie i drożdże. Proces ten może trwać od kilku miesięcy do nawet kilkudziesięciu lat.
Czerwona herbata ma ziemisty, bogaty smak i głęboką, czerwoną barwę naparu. Jest często spożywana po posiłkach ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie.
Pu-erh jest rodzajem herbaty szczególnie popularnym w Chinach, gdzie jest on uważany za herbatę o właściwościach leczniczych.
Herbata niebieska
Herbata niebieska, znana również jako Oolong lub herbata turkusowa, to półoksydowana herbata, która łączy cechy zarówno tej czarnej, jak i zielonej.
Liście są częściowo oksydowane, co nadaje im unikalny profil smakowy – od świeżych i kwiatowych nut do tych głębszych i bardziej wyrazistych smaków. Ta odmiana herbaty jest szczególnie popularna w Chinach i na Tajwanie.
Przykłady wysokiej jakości herbat Oolong to Tie Guan Yin i Da Hong Pao.
Herbata żółta
Herbata żółta to rzadki i ekskluzywny rodzaj herbaty, który jest produkowany głównie w Chinach. Proces produkcji jest podobny do zielonej herbaty, jednak liście są dodatkowo poddawane dłuższemu procesowi suszenia i powolnej fermentacji. Ten unikalny proces nadaje herbacie charakterystyczny żółty kolor i oryginalny smak.
Żółta herbata jest delikatniejsza od zielonej, ale bardziej wyrazista niż biała herbata. Ma subtelny, słodkawy smak i lekko wyczuwalny kwiatowy aromat. Ze względu na skomplikowany proces produkcji i ograniczoną dostępność, żółta herbata jest jednym z najdroższych rodzajów herbaty na rynku.
Każdy rodzaj herbaty ma swój unikalny smak, aromat i właściwości, dlatego warto eksperymentować i odkrywać różne odmiany. Niezależnie od wyboru, herbata pozostaje wspaniałym napojem, który towarzyszy nam na co dzień.