Kochamy lato, ale gdy doskwierają nam upały, szukamy czegoś, co przyniesie ulgę. Znasz to uczucie, gdy temperatura staje się już męcząca? Na pewno, ale mamy dla Ciebie coś specjalnego. Kawa na zimno może umilić każdy odpoczynek w zaciszu domu wtedy, gdy potrzebujesz samotnego wytchnienia lub przyjmujesz gości. Poznaj nasze pomysły na letnie napoje kawowe na 5 sposobów.
Jaka jest najlepsza kawa na lato?
Przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy to propozycje kilku metod na przygotowanie letnich napojów na jej bazie. Najpierw musisz jednak wiedzieć, jaką kawę wybrać, aby stworzyć prawdziwy eliksir ulgi i wytchnienia w czasie upałów.
Najlepsza kawa na lato będzie zależała np. od wyboru ziaren:
- Kawa średnio palona – ziarna o średnim paleniu są najbardziej uniwersalne. Dobrze sprawdzają się przy większości przepisów na orzeźwiające napoje kawowe. Wyczujesz w nich zrównoważone nuty karmelu, czekolady i owoców.
- Kawa o ciemnym paleniu – ziarna są intensywniejsze. Wyczujesz w nich bardziej wyraziste nuty czekolady, orzechów i przypraw. Doskonale nadają się do przygotowania cold brew i innych mrożonych napojów o mocniejszym smaku.
Oprócz tego zadbaj o to, aby ziarna zostały świeżo zmielone. Dzięki temu wydobędziesz pełnię smaku i aromatu, a stworzona kawa na zimno okaże się idealnym wyborem na letnie dni. Ważny jest także wybór rodzaju kawy, jednak w większości przypadków najlepiej sprawdzi się Arabika.
A co, jeśli nie możesz lub nie chcesz pić standardowej kawy z kofeiną? Nic straconego. Do przygotowania mrożonych napojów idealna będzie też kawa bezkofeinowa.
Warto sprawdzić: Alternatywne metody parzenia kawy – jak zacząć?
Kawa mrożona – przepisy na najlepsze koktajle kawowe na lato
Przeglądając metody na letnie napoje kawowe możesz natrafić na różne przepisy. Niektóre umożliwiają Ci stworzenie napojów bardziej mlecznych, inne będą wyraziste i mocniejsze, jeszcze inne bardziej słodsze lub delikatniejsze. Znajdź swoje ulubione połączenia i zasmakuj w rozmaitych kompozycjach na bazie kawy.
1. Cold Brew
Cold Brew nie bez powoduje jest wybierana jako główna kawa na lato. Miłośnicy letnich napojów kawowych stawiają na nią ze względu na mniejszą kwasowość. Jest też delikatniejsza niż tradycyjne kawy parzone na zimno.
Potrzebujesz:
- 100 g mielonej kawy (najlepiej ze świeżo zmielony ziaren),
- 500 ml zimnej wody.
Przygotowanie:
- Wsyp zmieloną kawę do dużego słoika i zalej zimną wodą.
- Wymieszaj, przykryj słoik i odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
- Po upływie tego czasu przefiltruj kawę przez filtr lub sitko.
- Podawaj uzyskany napój z ulubionymi dodatkami. Standardowo Cold brew pija się z lodem i mlekiem. Możesz jednak dobierać je wedle uznania.
Jest to przepis bardziej czasochłonny niż pozostałe metody przygotowania kawy na lato. Z jego zastosowaniem możesz uzyskać jednak bardzo zadowalające efekty. Jeśli potrzebujesz czegoś na szybko, sprawdź nasze pozostałe propozycje na letnie napoje kawowe.
2. Kawa z lodami – przepis na Affogato
Kawa z lodami to tak naprawdę Affogato. Standardowo przygotowuje się ją z gałką lodów waniliowych.
Potrzebujesz:
- 1 shot espresso
- 1 gałkę lodów waniliowych.
Wskazówka! Do przygotowania tego deseru kawowego użyj ziaren o ciemniejszym paleniu, które uzupełnią smak lodów.
Przygotowanie:
- Umieść gałkę lodów w miseczce.
- Zaparz espresso na wybrany sposób. Najlepiej, aby było ono przygotowane w ekspresie, ale jeśli nie masz urządzenia, zrób to na wybrany sposób.
- Zalej lody świeżo zaparzonym espresso. Powinno być jeszcze gorące!
Przygotowując kawę na lato w ten sposób, możesz cieszyć się kontrastem, jaki uzyskasz dzięki połączeniu gorącej kawy z zimnymi lodami.
3. Iced Coffee, czyli klasyczna kawa mrożona
Jest to bardzo prosty, szybki i uwielbiany przez duże grono sposób na letnie orzeźwienie. Do przygotowania klasycznej kawy mrożonej możesz wybrać ziaren o średnim lub ciemnym paleniu.
Potrzebujesz:
- świeżo zaparzonej kawy,
- kostek lodu,
- ulubionych dodatków: mleko, śmietanka, syropy…
Przygotowanie:
- Zaparz mocną kawę i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy kawa już ostygnie, przelej ją do szklanki uprzednio wypełnionej kostkami lodu.
- Dodaj ulubione dodatki. Może to być mleko, syrop, cukier.
- Wymieszaj wszystko i ciesz się smakiem, jaki serwuje Ci standardowa kawa na zimno.
Możesz użyć też innych dodatków, które urozmaicą smaki. Jeśli lubisz fantazję, eksperymentuj i dodawaj to, co smakuje Ci najbardziej. Często wybieranym sposobem jest dekorowanie kawy po zmieszaniu bitą śmietaną czy lodami.
4. Kawa kokosowa na zimno
Kawę mrożoną możesz przygotować też w trochę inny sposób. Bardzo polecany na lato jest kokosowy napój na bazie kawy. W tym przypadku zamieniasz klasyczne mleko na mleczko kokosowe i stosujesz dodatki, które dopełnią cały smak.
Potrzebujesz:
- 1 filiżanki zaparzonej kawy,
- pół filiżanki mleka kokosowego,
- 1-2 łyżeczek syropu kokosowego,
- kostek lodu,
- wiórków kokosowych do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zaparz mocną kawę.
- Wymieszaj kawę z syropem i mlekiem kokosowym.
- Poczekają ostygnie.
- Wlew kawę do szklanki wypełnionej kostkami lodu.
- Udekoruj całość wiórkami kokosowymi.
Lubisz jeszcze więcej słodyczy? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać na wierzch gałkę ulubionych lodów kokosowych.
Sprawdź także: Letnie napoje na bazie kawy
5. Espresso Tonic
Jest to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie orzeźwiającego napoju na lato. Jak możesz się domyślić, espresso tonic to połączenie kawy i toniku, które nie tylko dadzą Ci ulgę w czasie upałów, ale też są bardzo energetyzujące. Wykorzystaj ziarna o ciemnym paleniu, które będą współgrać z gorzkawym smakiem toniku.
Potrzebujesz:
- 1-2 espresso,
- 200 ml toniku,
- kilku kostek lodu.
- plastra cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie:
- Wypełnij wysoką szklankę kostkami lodu.
- Wlej do szklanki schłodzony tonik.
- Zaparz espresso i delikatnie wlej je na tonik, aby utworzyć warstwy.
- Udekoruj całość plasterkiem cytryny lub pomarańczy.
Jak widzisz, jest to dosyć niebanalna metoda na kawową ochłodnę. Kawa na zimno podana w ten sposób cieszy się jednak coraz większym uznaniem. Nie brakuje zwolenników oryginalnych połączeń. Możesz postawić na inne dodatki, np. syrop pomarańczowy czy skórkę z limonki.
Warto przeczytać: Flat White – jak ją zrobić?