Może kawkę?

Miód znany jest od wieków ze swoich właściwości leczniczych, ale również ze względu na walory smakowe. Często zastępujemy nim tradycyjny cukier w herbacie lub kawie. Wymienić możemy wiele gatunków, a każdy z nich posiada szereg właściwości wspomagających nasz organizm. Co więcej, powstaje coraz więcej ciekawych wersji miodu np. z dodatkiem porzeczki, malin czy cynamonu. Nic więc dziwnego, że dużo osób wybiera właśnie taki zamiennik zamiast klasycznego cukru.

Właściwości miodu

Miód to naturalny zamiennik cukru, z którego dobrodziejstw chętnie korzysta coraz więcej osób. Słodzik ten jest nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Z tego też powodu chętnie dodajemy go do kubka ulubionjustifyej herbaty, aby nadać jej lekko słodkiego smaku i wzmocnić organizm na zimę. Miód od lat stosowany jest w medycynie naturalnej nie tylko w walce z przeziębieniem. Zawiera wiele prozdrowotnych właściwości, a wśród nich możemy wymienić między innymi poprawę odporności czy obniżenie ciśnienia krwi.

Oprócz tego miód pomaga w takich dolegliwościach jak:

  • Silne działanie stresu – miód wspomaga regenerację organizmu i wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu;
  • Rany – przyspiesza ich gojenie;
  • Problemy ze snem – zapobiega bezsenności, ułatwia spokojne zasypianie;
  • Problemy z pracą mózgu – usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego;
  • Biegunka – łagodzi jej przebieg;
  • Wrzody żołądka – stanowi doskonałe wsparcie w leczeniu.

Jakie są rodzaje miodów?

Na rynku możemy znaleźć kilka podstawowych rodzajów miodów, dzielonych w zależności od ich pochodzenia. Są to:

  • Miody nektarowe;
  • Miody nektarowo-spadziowe;
  • Miody spadziowe.

Miód spadziowy

Miód ten pochodzi z drzew iglastych lub liściastych. Jest to jeden z najdroższych rodzajów miodu na rynku. Bez wątpienia miód spadziowy różni się od tych nektarowych głównie ze względu na jego zapach i smak. Znaczenie ma również sposób jego wytwarzania przez pszczoły. Spadź iglasta, z której powstaje miód, to słodka i lepka ciecz,  pojawiająca się na gałęziach i liściach niektórych gatunków drzew. Tak więc wyróżnić możemy dwa podgatunki ze względu na pochodzenie, a więc miody spadziowe iglaste i liściaste.

Pierwszy z nich najczęściej powstaje najczęściej z sosny, modrzewia, świerku i jodły. Cechuje go delikatnie gorzki posmak, jednocześnie jest mniej słodki od innych gatunków miodu. Najczęściej porównywany jest do gryczanego. Drugi z wymienionych gatunków miodów spadziowych charakteryzuje się jaśniejszą barwą przypominającą jasny brąz lub lekko zielonkawą. Pozyskiwany jest z dębu, wierzby oraz buku. Posiada delikatny, kwiatowy aromat, a także bardziej wyrazisty smak. Często stosowany jest jako naturalny słodzik do kawy czy herbaty czarnej.

Charakterystyka miodu spadziowego:

  • Kolor: Najczęściej ciemny, czasem przybierający zielonkawą barwę (w zależności od pochodzenia).
  • Zapach: Subtelny, korzenny, czasem delikatnie żywiczny (spadź iglasta) lub orzechowy (spadź liściasta).
  • Smak: Dość intensywny, mniej słodki od smaku innych gatunków miodu. Czasem może być subtelnie korzenny z kwaśnym lub gorzkim posmakiem.

Właściwości miodu spadziowego:

  • Posiada wysoką aktywność antybiotyczną i bakteriobójczą,
  • Miód spadziowy wzmacnia serce i układ krążenia.
  • Posiada właściwości przeciwreumatyczne.
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga system odpornościowy.
  • Zaleca się stosowanie podczas infekcji dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy króluje wśród miodów nektarowych. Pozyskiwany jest oczywiście z kwiatów wrzosu, a jego wysoka cena spowodowana jest niewielką ilością wrzosowisk w Polsce. Miód wrzosowy bardzo często znajduje zastosowanie w kuchni. Idealnie współgra z nim herbata zielona (przełamuje jej gorzkawy smak) lub kawa, a także dodajemy go do wypieków, mięs czy nawet do sosów. Znajduje on również zastosowanie w kosmetyce ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i wygładzające. Miód wrzosowy dodaje się więc do wielu maseczek czy kremów do twarzy.

Charakterystyka miodu wrzosowego:

  • Kolor: ciemna barwa spowodowana niewielką ilością sacharozy i dużą zawartością białka.
  • Zapach: aromatyczna nuta wrzosu.
  • Smak: lekko gorzkawy.

Właściwości miodu wrzosowego:

  • Wykorzystywany podczas leczenia zapalenia gardła, błony śluzowej jamy ustnej oraz przeziębień.
  • Zwiększa odporność, chroniąc przed dalszym rozwojem zakażenia
  • Miód wrzosowy stosowany jest też w przypadku problemów z nerkami.
  • Zawiera inhubinę, która hamuje rozprzestrzenianie wirusów i bakterii.
  • Występująca w nim prolina wspomaga leczenie choroby Alzheimera, a także może zapobiegać jej wystąpieniu.
  • Zalecany w problemach reumatycznych.

Miód akacjowy

Pozyskiwany jest podczas kwitnienia białej lipy (robinia akacjowa). Jako jeden z nielicznych ma bardzo jasną barwę, określaną jako jasnosłomkowa. Miód akacjowy uważany jest za jeden z najsłodszych gatunków, co spowodowane jest wysoką zawartością fruktozy. Zawiera flawonoidy, kwas syrynowy i witaminy z grupy B.

Charakterystyka miodu akacjowego:

  • Kolor: bardzo jasny, biały, kremowo-żółty.
  • Zapach: delikatny, akacjowy.
  • Smak: delikatny, lekko mdły lub kwaskowaty.

Właściwości miodu akacjowego:

  • Zalecany w problemach z bezsennością (działanie uspokajające).
  • Łagodzi objawy nadkwasoty.
  • Sprawdza się bardzo dobrze w trakcie przeziębienia i w leczeniu kaszlu (stany zapalne górnych dróg oddechowych).
  • Zalecany dla cukrzyków (obniża poziom cukru we krwi).
  • Ma działanie moczopędne, oczyszcza układ moczowy.
  • Wspomaga walkę ze skurczami żołądka i jelit (przyspiesza odnowę błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie oraz poprawia motorykę).
  • Usprawnia pracę wątroby, wspomagając detoksykację.

 Czy słodzenie miodem jest zdrowe?

Miód posiada więcej kalorii niż zwykły cukier. Nic więc dziwnego, że często pojawia się pytanie, czy słodzenie miodem jest zdrowe dla naszego organizmu. Należy przede wszystkim pamiętać, że każdy gatunek jest inny i ma różny skład. Najniższą wartością IG (indeks glikemiczny) charakteryzują się miody akacjowe, które są polecane zwłaszcza dla cukrzyków.

Natomiast najwyższą kaloryczność wykazują miody wielokwiatowe, których raczej powinniśmy unikać w trakcie odchudzania i wtedy, gdy spożywamy miód częściej. Słodzenie kawy miodem wielokwiatowym może spowodować, że dostarczymy naszemu organizmowi sporą ilość cukrów.

Jaki miód do kawy i herbaty?

Jeśli lubimy herbatę zieloną, wybierajmy miód wrzosowy, który delikatnie przełamie jej posmak. Z kolei w przypadku herbaty czarnej sprawdzą się wszelkie innego rodzaju miody, np. akacjowy. Najlepiej eksperymentować, poznając różnorodne gatunki i wybierając ten, który idealnie trafi w nasze kubki smakowe.

Zdrowy miód – jak go spożywać, aby czerpać z jego dobrodziejstw?

Należy się zastanowić, w jaki sposób spożywać miód, aby w pełni skorzystać z jego właściwości prozdrowotnych. Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 50 stopni. Dodanie go do gorącego napoju sprawi więc, że nie skorzystamy z jego prozdrowotnego działania w pełni. Słodzenie miodem kawy jest zalecane dopiero wówczas, gdy napój delikatnie przestygnie. Dzięki temu miód zachowa wszystkie swoje właściwości, a my nie zrezygnujemy ze słodkawego smaku kubka ulubionego napoju o poranku.