Może kawkę?

Wiele osób zaczyna poranek od kubka ulubionej kawy, która zapewnia energię na kolejne godziny. Napój ten ma nie tylko pobudzające właściwości, ale również szereg innych zalet. Warto pamiętać, że wpływ kofeiny na nasz organizm zależy od rodzaju wybieranej kawy oraz sposobu jej przyrządzenia. Jaka kawa jest najzdrowsza – rozpuszczalna czy palona?

Rodzaje kawy w zależności od rozdrobnienia

    • Kawa ziarnista – ziarna po zebraniu poddawane są obróbce: suszenie, łuskanie, oczyszczanie i palenie. W zależności od tego, jak długo i w jakiej temperaturze ziarna zostają wypalone, wpłynie to na ich właściwości. Wypalanie wpływa na intensywność smaku i aromatu kawy.

    • Kawa rozpuszczalna – powstaje z palonych i mielonych ziaren kawowca, które są zalewane wodą dla wydobycia smaku i aromatu kawy. Następnie poddawane są osuszaniu w procesie liofilizacji lub suszenia rozpyłowego i pakowane do torebki.

    • Kawa mielona – powstaje przez rozdrobnienie ziaren kawy. Właściwości otrzymanej kawy zależą od grubości mielenia. Grubo mielona przeznaczona jest do ekspresów przelewowych, średnio mielona zalecana jest do kawiarek, a drobno mielona nadaje się do ekspresów ciśnieniowych.

Kawa palona – rodzaje

Rodzaj wypalenia kawy ma duży wpływ na jej właściwości smakowe oraz ilość kofeiny – tak samo jak użyty gatunek czy stopień zmielenia.  Na czym polega proces palenia kawy? Po zerwaniu ziaren są one oczyszczane, a następnie trafiają do specjalnych pieców, gdzie poddaje się je wysokiej temperaturze. Stopień wypalenia związany jest z czasem, jaki ziarna spędziły w piecu.

Jakie rodzaje wypalenia kawy wyróżniamy?

    • Kawa jasno palona. Kolor jest delikatnie brązowy i podobny do cynamonu. Ten rodzaj kawy charakteryzuje się lekkim i naturalnym smakiem. Jednak jeżeli chodzi o ilość zawartej kofeiny, kawa jasno palona zawiera jej najwięcej. Dodatkowo będzie ona najbardziej kwaskowata i wyczujemy w niej cytrusowe nuty.

    • Kawa średnio palona. Ten rodzaj wypalenia zapewnia bardziej zbilansowany smak. Kawa nie będzie ani za kwaśna, ani zbyt gorzka, nie wyczujemy w niej cytrusowych nut. Kawa średnio palona zawiera optymalną ilość kofeiny.

    • Kawa średnio ciemno palona. Ziarna są ciemne i posiadają połysk, który powstaje w wyniku wytrącania się naturalnych olejków podczas procesu palenia. Smak takiej kawy jest mocniejszy i charakteryzuje się czekoladowymi lekko pikantnymi nutami. Średnio ciemno palone ziarna posiadają mniej kofeiny w stosunku do średnio palonych.

    • Kawa ciemno palona. Ziarna mają ciemnobrązowy kolor i wyraźny połysk. Kawa posiada wyraźny i intensywny aromat. W smaku najbardziej wyczuwalna jest gorzka czekolada. Ciemne palenie powoduje, ze kawa często traci swoje charakterystyczne cechy, dlatego często produkt jest aromatyzowany i nadaje się mu czekoladowy lub waniliowy smak.

Kawa parzona

Traktuje się ją jako zdrowszą, ponieważ jest bardziej naturalna. Natomiast zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna, dzięki temu uzyskujemy większą ilość energii po jej spożyciu. Niestety może mieć też negatywny wpływ na organizm. Ma to miejsce w przypadku złego zaparzania kawy. Jeżeli zalejemy zmielone ziarna lub kawę mieloną wrzątkiem powoduje to uwolnienie związków diterpenowych, które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu. Możemy jednak temu zapobiec zalewając kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą.


Sprawdź nasze kawy:

– mielone,

blend,

arabika 100%,

Kawa rozpuszczalna

Często uznawana jest za mniej zdrowszą od kawy palonej, ponieważ poddawana jest dodatkowej obróbce. Podczas jej wytwarzania powstaje wiele szkodliwych substancji jak uczulający nikiel. Co więcej, często ziarna przeznaczone do produkcji kawy rozpuszczalnej są gorszej jakości niż te, które trafiają na produkcję kawy parzonej. Nie oznacza to jednak, że jest ona całkowicie niezdrowa. Kawa rozpuszczalna często posiada dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż kawa parzona. Substancje te obniżając stres oksydacyjny w komórkach organizmu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Dodatkowo znajdziemy w niej więcej składników mineralnych np. wapń, magnez czy cynk. Zakłada się, że filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera około 65 mg kofeiny. Przez co jest łagodniejsza jednak nie dostarcza tak dużej ilości energii jak kawa palona. Zalecana jest osobom, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ nie drażni jego błony.