Kawa jest napojem cenionym za działanie pobudzające, poprawiające koncentrację oraz zwalczające zmęczenie. Nic więc dziwnego, że wiele osób sięga po nią nawet kilka razy w ciągu dnia. Jednak, jak wszystko inne, nadmiar kawy, a właściwie zawartej w niej kofeiny, może być szkodliwy dla organizmu. Należy więc pamiętać, że wszystko zależy od umiaru i ilości spożywanej ilości kawy. Najpopularniejszą jest kawa z mlekiem. Czy warto korzystać z tego dodatku czy zdrowsze jest całkowite zrezygnowanie z niego?
Od dawna wiadomo, że kofeina usprawnia procesy myślenia oraz pobudza organizm. Substancja przyspiesza pracę serca przez rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększając przepływ krwi oraz dotlenienie organizmu. Kofeinę wykorzystuje się również w leczeniu migreny, ponieważ w stosunku do naczyń krwionośnych wywołuje odwrotny efekt.
Inną zaletą jest powodowanie rozszerzania oskrzeli i usprawniania pracy mięśni oddechowych. Kofeina obniża także poziom histaminy, co pomaga w zwalczaniu alergii. Zalecana jest również podczas diet, ponieważ przyspiesza metabolizm, co ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Oczywiście obok zalet istnieją również wady spowodowane często spożyciem zbyt dużej ilości kofeiny. Nadmiar kawy może prowadzić do rozdrażnienia, kołatania serca czy kłopotów ze snem. Dlatego też mimo wielu dobroczynnych właściwości kawy, powinniśmy pić ją z umiarem.
Dlaczego warto regularnie pić kawę? Związki zawarte w jej składzie:
Smakosze często wybierają czarny napar ze względu na pełnię doznań smakowych. Klasyczną małą czarną uważa się za lepsze źródło antyoksydantów niż wersja z dodatkiem mleka. Również działanie kofeiny jest efektywniejsze, ponieważ w takiej formie jest lepiej wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Plusem jest również mniejsza kaloryczność, a brak mleka i cukrów powoduje, że jest lekkostrawna i nie obciąża żołądka. Jednak w porównaniu do kawy z mlekiem czarna wersja zawiera więcej substancji drażniących i jest bardziej kwaśna. Dlatego w nie zaleca się jej w przypadku osób, które cierpią na chorobę wrzodową lub nadkwasowość. Warto pamiętać, aby wybierać najlepszej jakości kawę, najlepiej Arabica 100%.
Zalety czarnej kawy:
Wady czarnej kawy:
Wiele osób wybiera białą kawę ze względu na delikatniejszy smak. Należy jednak pamiętać, że mleko czy śmietanka zwiększają kaloryczność napoju. Dodatkowo, jeżeli wzbogacimy go w cukier, dostarczymy jeszcze więcej kalorii. Co więcej, mleko biorąc pod uwagę obecność laktozy, może być przyczyną uczucia ciężkości. Nie oznacza to jednak, że biała kawa nie posiada zalet. Alkalizujące właściwości mleka neutralizują pH czarnej kawy, dzięki czemu ryzyko podrażnienia żołądka jest zminimalizowane.
Zalety białej kawy:
Wady białej kawy:
Obok tradycyjnej czarnej kawy do wyboru mamy również wiele rodzajów z dodatkiem mleka. W kawiarniach często znajdziemy szeroką ofertę. Do najpopularniejszych należą:
Badania nie potwierdziły niekorzystnego wpływu mleka na kofeinę. Jednak ma ono związek z innym składnikiem – kwasem chlorogenowym. Jest to polifenol o działaniu glikolitycznym i uwrażliwiającym na insulinę, a także przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wykazano, że dodatek mleka do kawy może obniżać biodostępność kwasu chlorogenowego. Nie jest ona wskazana w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2. Dodatek mleka czy śmietanki powoduje dostarczenie do organizmu cukrów prostych, co powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi.
Pn-Pt 10.00 – 18.00
Sob 11.00 – 16.00
ul Warszawska 4
87-100 Toruń
tel 505 95 95 32
© 2022 FONTE. All rights reserved