Może kawkę?

Palenie kawy to nic innego jak obróbka termiczna zielonego ziarna, w którym kawy są poddawane wysokiej temperaturze, aby uzyskać charakterystyczny smak i aromat. Proces ten może być wykonywany za pomocą kilku różnych metod. Najlepiej kawę palić w specjalnych piecach gazowych lub elektrycznych, jednakże każdy z nas może to zrobić w domowym zaciszu na patelni czy w piekarniku.

Na całym świecie istnieją rozmaite palarnie kaw, które wypalają ziarna w różnych temperaturach i stosują odmienne metody. Nasza toruńska palarnia Fonte zajmuje się obróbką termiczną ziaren pochodzących z najlepszych światowych plantacji. Są to ziarna głównie Arabika i Robusta. Chcesz dowiedzieć się, jak działa dobra palarnia kawy? Czym się cechuje i na co szczególnie zwracać uwagę? Sprawdź nasze wskazówki!

W jaki sposób dobre palarnie przygotowują kawę?

Proces palenia ziaren można podzielić na kilka etapów. Ziarna są oczyszczane, suszone, palone, a także przetwarzane i pakowane tak, aby można było je sprzedawać w sklepach. Obróbka termiczna pozwala też na zachowanie ziaren zamkniętych w opakowaniach w świeżości przez dłuższy czas, bez ryzyka utraty aromatu i smaku.

Palarnie kawy przygotowują kawę w następujących krokach:

  1. Selekcja i czyszczenie ziaren: Palarnie wybierają tylko najlepszej jakości ziarna i dokładnie je oczyszczają, aby usunąć wszelkie nieczystości i niedojrzałe ziarna.
  2. Palenie: Ziarna są poddawane procesowi palenia, w którym są podgrzewane do wysokiej temperatury. Pozwala to uzyskać charakterystyczny smak i aromat. Istnieją różne metody palenia, np. palenie mechaniczne lub palenie w piecu.
  3. Pakowanie: Po ukończeniu procesu palenia, kawa jest pakowana w hermetyczne opakowania, aby zapewnić jej świeżość i jakość.
  4. Dystrybucja: W końcowej fazie, kawa jest dostarczana do sklepów i kawiarni, aby konsumenci mogli cieszyć się pełnią smaków i aromatów.

Czym powinna wyróżniać się najlepsza palarnia kawy?

Dobra palarnia kawy powinna zadbać o:

  • Odpowiednio zaprojektowany profil palenia danej kawy,
  • dostęp do najwyższej jakości ziaren z całego świata,
  • rzetelność i uczciwość w odniesieniu do procesów obróbki ziaren,
  • szacunek dla środowiska naturalnego – warto zadbać o to, aby działanie palarni ziaren nie wpływało negatywnie na ekologię.

Dobra palarnia kawy powinna oferować różnorodne produkty, np. mieszanki kaw ziarnistych, które są popularne wśród poszukujących szczególnych smaków.

Dlaczego warto wybierać Polskie palarnie kawy?

Postaw na polskie palarnie kawy zajmujące się obróbką ziaren sprowadzanych z plantacji na terenie całego świata. Możesz wybrać mieszanki kaw, jak i jednorodne kawy z naszej palarni Fonte. Wyróżniamy się wieloletnią tradycją, sprawdzoną recepturą palenia i doskonałymi opiniami zadowolonych koneserów najznakomitszej kawy.

Jakie kawy są palone w polskich palarniach?

Wiesz już, czym powinna wyróżniać się palarnia kawy prawdziwej i jak w praktyce wygląda proces palenia czy obróbki ziaren. Ważne jest także to, jakie rodzaje kaw są palone w polskich i zagranicznych palarniach.

Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany:

  1. Arabika – są to jednej z najpopularniejszych i intensywnych ziaren, które wyróżniają się wyrazistym smakiem i doskonale nadają się do dripów, jak i alternatywnych metod parzenia. Arabika najlepiej sprawdzi się jako baza do kawy mieszanek, jak i podstawowy składnik espresso.
  2. Robusta – Wyróżniają się mocnym smakiem, głęboką czernią parzonych naparów i najczęściej wysokim poziomem goryczki.

Palarnie kawy mogą też tworzyć mieszanki kaw ziarnistych, polecane również dla konsumentów hurtowych. Szczególnie sprawdzają się w większych firmach. Mieszanki są najczęściej nieco tańsze od czystych i jednorodnych kaw, choć mają równie dobre walory smakowe.