Bardzo często kiedy wybieramy się na kawę do cukierni czy pijemy ją w domowym zaciszu, sięgamy po jakiś słodki dodatek. Z reguły są to jakieś kruche ciasteczka lub klasyczna czekolada mleczna. Gorzki smak kawy bardzo dobrze komponuje się z wieloma smakołykami, które swoją słodyczą przełamują jej goryczkę. Możliwości jest wiele i z pewnością każdy ma swoje ulubione ciastko do kawy, po które sięga najczęściej. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na drobną przyjemność, aby umilić sobotnie popołudnie czy spotkanie ze znajomymi. Jakie słodkości do kawy doskonale współgrają z jej smakiem?
Coś słodkiego do kawy. Co najlepiej komponuje się z jej smakiem?
Wydawać by się mogło, że każda słodycz będzie odpowiednia. Jednak występują pewne dodatki, które dodatkowo będą intensyfikować smak kawy. Jest to z pewnością idealne rozwiązanie dla smakoszy, którzy lubią dodać coś słodkiego do ulubionego napoju, jednocześnie nie pozbawiając się doznań smakowych pochodzących z kawy.
Słodkości do kawy, które złagodzą goryczkę nie pozbawiając jej smaku:
- Kruche ciastka – czyli np. herbatniki, ciastka owsiane i biszkopty;
- Ciastka do kawy z nutą cynamonu – Przyprawa wspaniale intensyfikuje aromat kawy (można ją dodać także bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nią jedwabną piankę latte).
- Migdały, orzechy i suszone owoce. Z kawą doskonale współgrają migdały w czekoladzie deserowej.
- Inne ciasta – słodkie makaroniki czy muffinki z pewnością będą bardzo dobrym wyborem. Babeczki i podobne ciasta w wersji mini często są rozwiązaniem serwowanym w kawiarniach.
- Desery z karmelem, miodem lub z toffi – sezamki bądź krówki to alternatywa dla czekolady i kruchych ciastek.
- Nugat – pyszny deser na bazie miodu i ubitych białek, do których dorzuca się orzechy (całe lub posiekane) z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao.
- Czekolada – gorzka, mleczna, biała czy z wieloma dodatkami. Na rynku z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj, który umili popołudniową kawę. Często w sklepach mamy również do wyboru orzechy czy liofilizowane owoce. Wiele osób sięga po czekoladę do picia, dodając ją do ulubione kawy.
Dodatki do kawy – przyprawy
Bardzo często możemy spotkać różne rodzaje kawy z dodatkiem przypraw, które nie tylko wpływają na walory smakowe, ale także zwiększają właściwości prozdrowotne.
Najczęściej dodawane do kawy przyprawy to:
- Cynamon – Zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy. Kawa z dodatkiem cynamonu wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami i ciężkimi schorzeniami neurologicznymi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia, niestrawność, nudności). Cynamon wspomaga przemianę materii przyspieszając trawienie. Nie bez powodu więc wiele osób sięga po syrop do kawy z cynamonem, który nadaje jej niesamowitego charakteru, a przy okazji pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
- Chili – jest to przyprawa o ostrym smaku i rozgrzewającym działaniu. Pobudza metabolizm organizmu, wspomaga także spalanie komórek tłuszczowych. W chili znajdziemy kapsaicynę, która wykazuje działanie podobne do witaminy A, witaminy E czy witaminy C. Dodatkowo chili zwiększa odporność organizmu a także zmniejsza apetyt.
- Imbir – łagodzi mdłości, bóle głowy a także objawy przeziębienia. Imbir może także obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawić trawienie. Co ciekawe, równie dużą popularnością cieszy się herbata z imbirem.
- Kurkuma – przeciwutleniacze z kurkumy wpierają trawienie i detoksykację wątroby. Dodatkowo oczyszczają organizm i przeciwdziałają zaparciom.
- Wanilia – kawa z dodatkiem syropu waniliowego uspokaja i zmniejsza działanie stresu poprawiając kondycję psychiczną. Wanilia łagodzi także bóle brzucha i głowy.
Zdrowsze wersje ciast do kawy
Często sięgając po ulubioną kawę, mamy ochotę również na coś słodkiego. Jednak zbyt częste spożywanie słodyczy może nie być zdrowe dla naszego organizmu. Rozwiązaniem może okazać się dietetyczne ciasto do kawy jako alternatywa tradycyjnych ciast na bazie masła i sporej ilości cukru. Dzięki takim rozwiązaniom nie tylko nie musimy zrezygnować ze swojej ulubionej tradycji, ale jednocześnie możemy dostarczyć naszemu organizmowi zdrowych składników, ponieważ zdrowsze wersje wielu deserów opierają się na sporej ilości warzyw i owoców. Filiżanka kawy i ciastko to duet królujący nie tylko w kawiarniach, ale także w domowym zaciszu. Warto więc znaleźć zdrowszą alternatywę dla zwykłych słodyczy. Bardzo często dietetyczne ciasta niewiele różnią się smakiem od tradycyjnych wersji, a często są nawet lepsze.
Jakie fit ciasta najczęściej wybieramy do ulubionej kawy?
- Chlebek bananowy;
- Ciasto marchewkowe;
- Brownie z buraka;
- Ciasto z fasoli.
Przykładowy przepis na ciasto bananowe:
Bez cukru, mąki i tłuszczu. Jedno z najpopularniejszych ciast fit. Jest to bardzo prosty przepis, który uda się każdemu bez względu na poziom umiejętności w kuchni. Kilka minut przygotowania i wersja ciasta to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nie tylko dbają o linię ale po prostu wolą zdrowsze wersje posiłków, a także słodyczy.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 średniodojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane miksujemy na mąkę.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Keksówkę wykładamy papierem i wylewamy do niej wcześniej przygotowaną masę.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut do suchego patyczka.