Szkolenia dla Ciebie

Początek to nie ekspres, młynek, ziarno, początek to nauka. Wiele razy spotkaliśmy się z sytuacją, że urządzenia nie były odpowiednio dobrane, barista stojący za ekspresem wartym bardzo dużo nie za bardzo wiedział co z tym narzędziem zrobić. Na każdym szkoleniu powtarzamy, ekspres, młynek, tamper, dzbanek to są narzędzia w naszych rękach, dopiero my mając odpowiednią wiedzę możemy się tymi narzędziami poprawnie posługiwać. W tym celu nasi specjaliści pomogą Wam dobrać odpowiedni produkt, metody parzenia oraz nauczą jak poprawnie sporządzić napar. Stworzone specjalnie w tym celu programy szkoleniowe pomogą doświadczonym już baristom a także osobom dopiero wkraczającym w świat kawy. Temat kawy jest bardzo obszerny, a my podczas przeprowadzanych warsztatów chętnie dzielimy się wiedzą i doświadczeniem z naszej codziennej pracy. Samo parzenie kawy to sztuka, więc nie da się jej nauczyć w ciągu jednego dnia, to jest proces, który trwa. U nas już ponad 15 lat i cały czas się uczymy…więc aby rozpocząć przygodę z kawą pozwólcie, że Was nieco w ten świat wprowadzimy.




W naszej ofercie mamy przygotowane takie szkolenia jak :


Szkolenie BASIC BARISTA

Czas trwania: około 6 godzin

Grupa: maksymalnie 6 osób

Koszt na osobę: 300 PLN

Dla kogo: Osoby rozpoczynające swoją przygodę z kawą, domowi bariści, osoby chcące uporządkować wiedzę.

Cel: Zdobycie wiedzy teoretycznej oraz praktycznej z zakresu parzenia espresso, cappuccino, caffe latte oraz podstawowe zagadnienia dotyczące eksploatacji sprzętu.

Forma: Wykład z użyciem technik multimedialnych, ćwiczenia praktyczne grupowe i indywidualne. Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe. Szkolenie zakończone egzaminem praktycznym i potwierdzone certyfikatem.


Program:

  • Omówienie programu: prezentacja multimedialna – 1h
  • Sprzęt: czyszczenie i eksploatacja ekspresów młynków, systemów filtracji – 30 min
  • Espresso: Zasada 4M; cechy i parametry espresso; kryteria oceny; czynniki determinujące espresso; historia kawy, metody obróbki, palenia, odmiany – 1h
  • Techniki pracy: espresso krok po kroku; dozowanie, dystrybucja i ubicie; praca z młynkiem – 1h
  • Cappuccino: parametry; dobór mleka i dzbanków; kryteria oceny; teksturowanie mleka na cappuccino i latte; podstawy latte art: rozeta, serce – 1h
  • Ćwiczenia praktyczne: przygotowywanie espresso, regulacja młynka, przygotowywanie cappuccino – 2h
  • Egzamin praktyczny – 15 min Podsumowanie i zakończenie


ADVANCED BARISTA – certyfikowane

Czas trwania: 2 x 7 godzin

Grupa: maksymalnie 6 osób

Koszt na osobę: 750 PLN

Dla kogo: Osoby początkujące i średnio doświadczeni bariści. Również dla osób chcących uporządkować swoją wiedzę kawową.

Cel: Zdobycie wiedzy teoretycznej oraz praktycznej z zakresu parzenia espresso, cappuccino, caffe latte oraz podstawowe zagadnienia dotyczące eksploatacji sprzętu. Podstawy latte art. Wprowadzenie do analizy sensorycznej i cup tastingu.

Forma: Wykład z użyciem technik multimedialnych, ćwiczenia praktyczne grupowe i indywidualne. Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe. Szkolenie zakończone egzaminem teoretycznym i praktycznym i potwierdzone certyfikatem.


Program :

Dzień 1 :

  • Omówienie programu : prezentacja multimedialna, poczęstunek – 15 min
  • Sprzęt: czyszczenie i eksploatacja ekspresów młynków, systemów filtracji – 30 min
  • Espresso: Zasada 4M; cechy i parametry espresso; czynniki determinujące espresso; kryteria oceny; historia kawy, metody obróbki, palenia, odmiany, tworzenie mieszanek, świeżość – 1, 5h
  • Techniki pracy: espresso krok po kroku; definicja INEI; pod i nadekstrakcja; dozowanie, dystrybucja i ubicie; praca z młynkiem – 1h
  • Cappuccino: parametry; dobór mleka i dzbanków; kryteria oceny; teksturowanie mleka na cappuccino i latte – 1h
  • Przerwa na lunch – 30 min
  • Techniki latte art: serce, rozeta, podwójna rozeta, wzory malowane – 1h
  • Ćwiczenia praktyczne: przygotowywanie espresso, regulacja młynka, przygotowywanie cappuccino – 2,5 h




Dzień 2 :

  • Omówienie zagadnień : systematyzowanie zdobytej wiedzy, poczęstunek – 15 min
  • Techniki latte art : część druga – 1h
  • Analiza sensoryczna: prezentacja materiałów, gatunki, odmiany, obróbka – wpływ na sensorykę; istota oceny; porównanie singli i mieszanek, arabiki i robusty; wady w kawie; druki i analiza – 2h
  • Alternatywne techniki zaparzania kawy: dripper, chemex, aeropress, syfon – 30 min
  • Lunch – 30 min
  • Ćwiczenia praktyczne: próba kalibracji; wrażliwość sensoryczna, cupping mieszanek i singli; wyniki i dyskusja – 3h
  • Egzamin : praktyczny i teoretyczny. Podsumowanie wyników i wręczenie certyfikatów – 1,15 h

LATTE ART – certyfikowane

Czas trwania: 6 godzin

Grupa: maksymalnie 4 osoby

Koszt na osobę: 500 PLN

Dla kogo: Początkujący i doświadczeni bariści.

Cel: Zdobycie wiedzy teoretycznej oraz praktycznej z zakresu latte art.

Forma: Wykład z użyciem technik multimedialnych, ćwiczenia praktyczne grupowe i indywidualne. Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe. Szkolenie zakończone egzaminem praktycznym i potwierdzone certyfikatem.


Program :

  • Omówienie programu: prezentacja multimedialna – 15 min
  • Teoria: historia latte art, podstawowe wzory, kryteria oceny, narzędzia, dobór odpowiednich dzbanków, techniki i teksturowanie mleka, cappuccino, latte – 2h
  • Przerwa: 15 min
  • Praktyka: Nauka wzorów: rozeta, serce , 2 rozet , tulipan – 3h
  • Egzamin: praktyczny – 15 min Podsumowanie i zakończenie