Może kawkę?
Mrożona kawa

Letnie napoje na bazie kawy — kilka przepisów

Udostępnij

Prawdziwi kawosze nie wyobrażają sobie nawet dnia przerwy od tego niesamowitego napoju. Problem powstaje, gdy w letnie upały zupełnie nie mamy ochoty na kubek ulubionej kawy z powodu zbyt dużych temperatur. Z pomocą przychodzą letnie koktajle, które wbrew pozorom wcale nie muszą być przygotowane wyłącznie na bazie owoców. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na kawowe napoje. Frappé, Ice latte lub Ice coffee, a może inna mrożona wersja? Sprawdź, czym się różnią i znajdź ulubiony wariant, który zagości w Twoim domu na stałe.

Czy letnie napoje na bazie kawy są zdrowe?

Orzeźwiające koktajle na lato są wręcz wybawieniem, gdy za oknem panuje upał. Większość z nas wówczas raczy się wodą z lodem czy chłodnymi napojami. Te nie zawsze są zdrowe, albo zwyczajnie na dłuższą metę się nudzą. Letnie napoje na bazie kawy są odpowiedzią na wszystkie letnie bolączki największych kawoszy.

Jak się okazuje, kawa mrożona jest równie zdrowa, jak ta parzona na gorąco. Wszystko za sprawą przygotowania, które nie wpływa na zmniejszenie zawartości przeciwutleniaczy. Polifenole mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim przeciwdziałają nowotworom, mogą działać przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wpływają też na usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.

Warto wiedzieć!

Kawa parzona na zimno może mieć więcej kofeiny niż ta standardowa. Dlatego jest szczególnie polecana tym, którzy szukają sposobu na skuteczne pobudzenie. Z kolei zabielanie mrożonej kawy śmietanką wpływa na zmniejszenie zawartości kofeiny w napoju.

Napoje na bazie kawy na lato — Cold Brew Coffee

Cold Brew to bardzo ciekawy wariant zimnego napoju kawowego. Przygotowuje się go poprzez moczenie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Tego typu proces fachowo nazywa się „tłoczeniem na zimno”, a swoje początki zawdzięcza Japończykom, którzy rozpowszechnili recepturę na cały świat. Jest to jedna z najzdrowszych metod przygotowania schłodzonej kawy.

Potrzebujesz: 70 g zmielonej kawy, 1 litr zimnej (najlepiej przefiltrowanej) wody, słoik lub specjalny zaparzacz do Cold Brew.

Przepis na Cold Brew Coffee:

  1. Przesyp zmieloną kawę do słoika lub specjalnego naczynia do parzenia Cold Brew.
  2. Zalej zmielone ziarna zimną wodą i kilkukrotnie pomieszaj.
  3. Naczynie zamknij i wstaw do lodówki na około 8-10 godzin.
  4. Po upływie wymaganej liczby godzin przelej napój przez filtr do innego naczynia.

Cold Brew parzona na zimno jest pozbawiona nadmiernej kwaskowatości. Dodatkowo nie odczujesz w niej charakterystycznej dużej goryczy, z którą można spotkać się, parząc kawę na gorąco.

Letnie kawowe napoje — Frappé

Frappé większość osób kojarzy choćby z kawiarni, które w okresie upałów chętnie serwują tego typu napój. Jest on sporządzany na bazie kawy (z reguły rozpuszczalnej), mleka i lodu. Dzięki temu z przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba początkująca, która chce zrobić chłodzący napój w blenderze.

Potrzebujesz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 200 ml mleka, kilka kostek lodu, opcjonalnie cukier lub syrop do kawy.

Przepis na Frappé:

  1. Wsyp do blendera 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
  2. Jeśli chcesz, dodaj cukier. Możesz zdecydować się na wersję niesłodką.
  3. Dolej odrobinę mleka i zblenduj do momentu, aż powstanie gładka piana.
  4. Dodaj kilka kostek lodu (najlepiej 3-4) i zalej 200 ml zimnego mleka.
  5. Zmiksuj wszystko w blenderze.
  6. Gotowe! Możesz zasmakować w orzeźwiającej letniej Frappé w zaciszu własnego domu.

Jeśli chcesz, aby kawa była słabsza, dodaj odrobinę zimnej wody lub więcej lodu. Kawę możesz sporządzić także w słodszej wersji, np. z bitą śmietaną na wierzchu lub z lodami. Do przygotowania przepysznych mrożonych kaw świetnie nadają się również syropy.

Letnie napoje na bazie kawy — Ice coffee

Ice Coffee, czyli klasyczna kawa mrożona, którą wykonasz w zaciszu własnego domu. Idealna jako napój na upały lub słodki deser w połączeniu z lodami czy bitą śmietaną.

Potrzebujesz: 50 ml zaparzonego w ekspresie lub kawiarce espresso (mocnego!), kilka kostek lodu, 100 ml zimnego mleka (lub więcej, gdy wolisz słabszą kawę). Opcjonalnie dodatki, jeśli chcesz sporządzić wersję na słodko, np. lody, syrop o smaku ciasteczka czekoladowego.

Przepis na Ice Coffee:

  1. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu.
  2. Dodaj 100 ml zimnego mleka lub więcej, jeśli chcesz zrobić bardziej mleczną kawę. Najlepiej, aby mleko pokryło połowę szklanki.
  3. Zanurz w szklance długą łyżeczkę i po niej wlej zaparzoną kawę. Umożliwi to uzyskanie dwóch warstw.
  4. Tak sporządzoną kawę na chłodno możesz wzbogacić słodkimi dodatkami lub wypić w wersji bardziej gorzkiej.

Orzeźwiająca kawa na lato — Ice latte

Podobna wersja do Frappé, jednak przygotowuje się ją z zaparzonego espresso. Kawę możesz sparzyć w ekspresie lub kawiarce i przestudzić. Doskonała w wariancie na słodko i bardziej „wytrawnym”.

Potrzebujesz: 40 ml kawy, 130 ml zimnego mleka, kilka kostek lodu.

Przepis na Ice Latte:

  1. Wrzuć do szklanki kostki lodu.
  2. Dodaj 130 ml zimnego mleka.
  3. Wlej porcję zaparzonej kawy w ekspresie lub kawiarce.
  4. Gotowe! Możesz delektować się Ice latte, idealną na letnie upały.

Do przygotowania Ice latte możesz użyć także spełnionego mleka. Jeśli nie posiadasz spieniacza, użyj blendera. Dla miłośników słodkości polecamy mrożoną latte np. z syropem karmelowym.

Ostatnie nowości

kawa z syropem

Jaki syrop do kawy wybrać?

Wybierając kawiarnie na mieście, bardzo często decydujemy się na lokale, które oferują kawy spoza standardowego repertuaru. Bardzo dużym wzięciem cieszą się kawy z syropami smakowymi.

Czytaj więcej