a
ristretto

Czym jest ristretto?

Udostępnij

Ristretto to mocna, intensywna i skoncentrowana kawa, która zaskakuje pełnią smaku i aromatu. W rzeczywistości jest to „skrócone espresso”, jednak od standardowego espresso odróżnia ją nie tylko czas zaparzania. Poznaj wszystkie jej tajemnice i dowiedz się, dlaczego tak wielu koneserów nie wyobraża sobie bez niej dnia.

Ristretto – co to jest?

Z włoskiego słowa „ristretto” można przetłumaczyć jako „ograniczona”. Kawa ristretto zyskuje popularność na całym świecie, a jej historia jest ściśle związana z Włochami, gdzie bariści wpadli na pomysł stworzenia napoju, który cechuje mocny smak, bez długiego procesu zaparzania.

Początki ristretto nie są jasno określone, ale jedno jest pewne – stała się ona nieodzowną częścią kultury włoskiej, a z czasem rozprzestrzenia się na cały świat.

Jaka kawa do Ristretto?

Jeśli chodzi o uprawę, nie ma specjalnej odmiany, którą specjaliści ze świata kawy dedykują do przygotowania ristretto. Można więc korzystać z różnych ziaren, jednak najczęściej polecana jest Arabika, która ma delikatniejszy, ale pełniejszy smak. Jest więc idealnym wyborem do wydobycia wszystkich walorów w ristretto.

Kawa Arabika zazwyczaj rośnie w wyższych partiach gór, a więc rozwijają się w niej subtelne nuty smakowe, które w ristretto są wyczuwalne wyjątkowo dobrze. Rzadziej stosuje się Robustę ze względu na większą goryczkę i moc.

Sprawdź: Rodzaje kaw.

Ristretto – kawa z włoską tradycją

Tradycja związana z ristretto jest w dużym stopniu lokalna. Włosi traktują ją jako swój autorski przepis na espresso serwowane w szybszy sposób i zapewniające jeszcze wiekszą dawkę energii. Ristretto można pić samodzielnie, ale może też stanowić bazę do macchiato czy cappuccino. Kawowym „purystom” ristretto smakuje najlepiej w swojej podstawowej wersji.

Co ciekawe, kawa ristretto jest już popularna w Europie – pije się ją np. w Szwajcarii i we Francji.  W innych krajach nie zdobyła jeszcze tak dużej popularności jak klasyczne espresso, ale powoli się to zmienia. Każdy miłośnik kawy, który choć raz spróbuje ristretto, szybko przekonuje się, że jest to kawa dla prawdziwych koneserów.

Przeczytaj: Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Ristretto vs espresso

Kawa ristretto jest rodzajem espresso, ale jest przygotowana w nieco inny sposób i z zastosowaniem innych proporcji. Do jej zaparzenia wykorzystujemy taką samą ilość zmielonej kawy jak standardowo. Jednak zużywa się mniej wody, a to skutkuje wyższym stężeniem smaków i aromatów.

Jak parzyć ristretto?

Według włochów zaparzanie ristretto jest prawdziwą sztuką, która wymaga bardzo precyzyjnego podejścia, aby uzyskać pożądany smak. Tradycyjnie kawę przyrządza się przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Można jednak alternatywnie wykorzystać inne metody.

1.  Ristretto w ekspresie ciśnieniowym

Jest to standardowy sposób zaparzania ristretto. Cały proces jest podobny do przygotowywania espresso, ale należy użyć mniejszą ilość wody. Zwykłe espresso zalewa się około 30 ml wody na 9 g kawy. Przy ristretto jest to ok. 15-20 ml wody na tę samą ilość kawy.

Krótszy jest też czas parzenia, który umożliwia skondensowanie smaku. Powinien wynosić on ok. 15-20 s. W ten sposób można uzyskać kawę z wyrazistymi nutami smakowymi, która będzie mniej wodnista.

2.  Ristretto w kawiarce

Zaparzanie ristretto w kawiarce nie jest tak precyzyjne jak przy użyciu metod ciśnieniowych, jednak jest dozwolone. Najważniejsze jest użycie mniejszej ilości wody niż standardowo. W kawiarce najczęściej parzy się ok. 60-70 ml wody, ale przy ristretto powinno być to nie więcej niż 40 ml. Dzięki temu kawa będzie mocniejsza i skoncentrowana.

3.  Kawa ristretto w aeropressie

Aeropress jest głównie przydatny przy parzeniu americano, ale można wykorzystać go również do przygotowania ristretto. W tym przypadku, oprócz mniejszej ilości wody, stosuje się większe ciśnienie.

Przy tej metodzie należy użyć 15-18 g kawy – zmielonej na średnią grubość. Kawę zaparza się 50-60 ml gorącej wody nie więcej niż przez 30 sekund i z zastosowaniem mocnego nacisku.

4.  Ristretto we French Pressie

Zaparzając ristretto z pomocą tej metody, również używa się mniej wody i stosuje odpowiedni czas parzenia. 15-18 g kawy należy zalać 70-80 ml wody i zaparzać przez 1-1,5 min. Po przelaniu przez tłok można uzyskać pełną i intensywną kawę.

5.  Cold brew w stylu ristretto

Parzenie na zimno najczęściej towarzyszy innym rodzajom napojów kawowych, ale można wykorzystać je również do ristretto. W tym przypadku będzie to koncentrat, który później rozcieńczymy wodą lub mlekiem.

Samo parzenie trwa tutaj dłużej – od 12 do 24 godz. Kawa ma bardziej zrównoważony smak i jest bardziej stężona.

Należy użyć 100-120 g grubo zmielonej kawy i zalać ok. 400-500 ml zimnej wody. Następnie kawę pozostawiamy na dobę, a po tym czasie filtrujemy fusy. Tak otrzymany napój jest podobny do ristretto pod względem intensywności.

Polecamy artykuł: Jaki syrop do kawy wybrać?

Ostatnie nowości

Ceny kawy 2025

Cena kawy – 2025

Dotarło to już do wielu z Was, cena kawy zarówno arabiki, jak i robusty rośnie w niewyobrażalnym tempie – już ponad 400 USc/funt. Co oznacza to

Czytaj więcej