Różnorodność herbat wynika z miejsca pochodzenia, a tym samym warunków klimatycznych, glebowych i specyficznych metod przetwarzania liści. Przyjrzyjmy się temu, w jakich regionach świata uprawia się herbatę, która następnie trafia do Polski i gości na naszych stołach.
Afryka
Afryka to najpopularniejszy region pod względem uprawy herbaty. Główni producenci na tym kontynencie to m.in. Kenia, Uganda, Rwanda, Tanzania i Malawi.
Warto pochylić się szczególnie nad Kenią, która zarazem jest jednym z największych importerów herbaty na całym świecie. W Afryce Wschodniej zaobserwowano idealny klimat, który sprzyja uprawom najlepszych gatunków. To właśnie tam jest wysoka wilgotność, regularne opady deszczu i żyzne gleby wulkaniczne. Wszystko to sprzyja optymalnemu rozwojowi herbacianych krzewów.
Herbata pochodząca z tego regionu charakteryzuje się mocnym, pełnym smakiem i ciemnym naparem.
Jakie herbaty są uprawiane w Afryce?
- Czarna herbata – w Afryce zdecydowanie najpopularniejsza jest uprawa czarnej herbaty. Szczególnie wyróżnia się tutaj herbata kenijska, znana z mocnej i wyrazistej barwy oraz intensywnego smaku, a także herbata z Ugandy, która jest ceniona za mocny smak.
- Herbata zielona – w Kenii produkuje się także zieloną herbatę, chociaż jej uprawa jest mniejsza niż w przypadku herbaty czarnej.
- Herbata biała – mniej popularna pod względem uprawy, jednak w Malawi można nadal spotkać się z jej produkcją. Jest delikatniejsza i mniej przetwarzana niż inne rodzaje.
- Rooibos – chociaż technicznie nie jest herbatą, zyskuje na popularności. Rooibos uprawia się głównie w RPA. Charakteryzuje się czerwonym kolorem i naturalnie słodkim smakiem. Można wyczuć w nim nuty orzechowe czy owocowe, a nawet ziemiste akcenty.
- Honeybush – podobnie jak Rooibos, tak też Honeybush jest naparem ziołowym. Pochodzi z RPA i cechuje się słodszym smakiem niż większość ziołowych „herbat”.
Herbata indyjska
Indie to drugi co do wielkości producent herbaty na świecie, a jej uprawy są skoncentrowane głównie w regionach Assam, Darjeeling i Nilgiri:
- Assam, położony w północno-wschodnich Indiach, jest największym na świecie obszarem uprawy herbaty.Herbaty Assam są znane z mocnego i bardzo aromatycznego smaku oraz ciemnego koloru.
- Darjeeling to region leżący u podnóża Himalajów. Ze względu na unikalny mikroklimat i glebę, zbiory herbaty mają miejsce kilkukrotnie w roku.
- Nilgiri, położony w południowych Indiach, również znany jest z wielu cenionych na świecie odmian herbat.
Herbata japońska
Zielona herbata jest integralną częścią japońskiej kultury, a ceremonia parzenia naparu jest głęboko zakorzeniona w tradycjach tego kraju.
Zieloną herbatę uprawia się przede wszystkim w takich regionach jak Shizuoka, Uji i Kagoshima:
- Miyazaki – to region znajdujący się na wyspie Kiusiu w południowej Japonii. Słynie z uprawy herbaty sencha, która jest znana ze świeżego, roślinnego smaku i delikatnej goryczki.
- Shizuoka – region ten produkuje różnorodne odmiany zielonej herbaty, w tym także cenioną herbatę sencha.
- Kagoshima – położona na południowym krańcu wyspy Kiusiu. Produkowane są tu różne rodzaje herbaty, w tym sencha czy hojicha.
- Mie – region znany z produkcji herbaty sencha i matcha.
Herbata chińska
Chiny to z pewnością światowa kolebka herbaty i jeden z największych jej producentów na świecie. Najpopularniejsze regiony uprawy herbaty w Chinach to Yunnan, Fujian, Zhejiang i Anhui:
- Yunnan – położony na południowym zachodzie Chin, jest znanym regionem uprawy pu-erh. Herbata z Yunnan jest unikalna ze względu warunki klimatyczne i na proces fermentacji, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat.
- Fujian – to region położony na wschodnim wybrzeżu Chin. Znany jest on z produkcji odmiany oolong oraz białych herbat. W tej części Chin znajduje się także kolejny region znany z herbaty, jakim jest Zhejiang. Najbardziej znana herbata z Zhejiang to Longjing, która charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem i jasnozielonym naparem. Herbaty z tego regionu są często przetwarzane ręcznie.
Tajwan
Tajwan jest znany głównie z produkcji herbat oolong, które stanowią większość upraw herbacianych na tej wyspie.
Tajwańskie oolongi są cenione za swój wyjątkowy smak, który może być delikatny i kwiatowy lub intensywnie owocowy, w zależności od sposobu przetwarzania liści.
Najważniejsze regiony uprawy herbaty na Tajwanie to Nantou, Hualien i Alishan. Nantou, położone w centralnej części wyspy.
Ameryka Południowa
Ameryka Południowa, choć nie aż tak znana z upraw jak Azja, również ma kilka regionów, gdzie uprawia się herbatę, która trafia następnie do wielu miejsc na całym świecie.
Najwięksi producenci herbaty w tym regionie świta to Argentyna, Brazylia i Paragwaj. W tych krajach klimat i warunki glebowe są najlepsze i sprzyjają dobremu rozwojowi krzewów.
- Argentyna – głównym regionem uprawy jest prowincja Misiones.
- Brazylia – choć bardziej znana z produkcji kawy, również uprawia herbatę, głównie w regionach São Paulo i Paraná.
- Paragwaj – to kolebka yerba mate, która ma intensywny, gorzki smak i jest spożywana na różne sposoby.
Herbata jest uprawiana w wielu regionach świata, a każdy z nich nadaje jej unikalne cechy pod względem smaku i aromatu. Od intensywnych herbat afrykańskich, przez delikatne herbaty japońskie, po bogate smakowo oolongi – różnorodność jest ogromna. Jedno jest pewne. Każdy region wnosi coś wyjątkowego do światowej kultury picia herbaty. Warto odkrywać i szukać połączeń, które trafiają do nas najlepiej.