Niebieska herbata jest jedną z najbardziej wyróżniających się na rynku. Jej cechy charakterystyczne odbiegają od innych rodzajów herbat zarówno pod względem właściwości, jak i wyglądu czy walorów smakowych. Zdecydowanie warto zagłębić się w jej temat, aby odkryć nowe możliwości ze świata herbaty. Co daje jej picie? Kto może regularnie pić niebieską herbatę, a kto nie?
Z czego powstaje niebieska herbata?
Znana z chińskiej medycyny ludowej herbata niebieska Oolong nazywana jest również Butterfly Pea Tea. Herbata ta powstaje z rośliny o nazwie Klitoria ternateńska. Występuje ona w sferze tropikalnej i subtropikalnej – przynajmniej w swojej dzikiej wersji. Jako roślina pnąca, idealnie odnajduje się w tych właśnie klimatach.
Charakterystyczną cechą Klitorii Ternateńskiej są niebieskie kwiaty, które w przypadku późniejszego zaparzenia herbaty przyczyniają się do nadania jej właśnie takiego koloru. Choć z kwiatów Klitorii powstaje herbata, stosuje się ją również do barwienia innych napitków i deserów.
Jaki smak ma niebieska herbata?
Herbata niebieska Oolong w smaku może nieco przypominać zieloną herbatę. Różni się od niej jednak nie tylko pod względem pochodzenia, ale też wyczuwalnych nut.
Każdy smakosz z pewnością wyczuje w niej akcenty drzewne i ziemiste. Wiele osób pokusza się też o stwierdzenie, że smak niebieskiego Oolonga można przyrównać bardziej do herbaty czerwonej z nutami ziołowymi. Ostatecznie odbiór smaku niebieskiej herbaty zależy od wielu elementów, przede wszystkim od kubków smakowych. Nie ma wątpliwości, że jej smak jest bardzo oryginalny i wyróżnia się spośród innych naparów.
Niebieska herbata w pełni uwydatnia walory smakowe, jeśli przygotujemy ją z wody zagotowanej w glinianym czajniku. Smak można też zmodyfikować poprzez dodatki, w tym imbir i miód. Niektórzy chętnie sięgają także po cytrynę.
Co daje picie niebieskiej herbaty?
Niebieska herbata jest nie tylko smaczna, ale ma też wiele cennych dla zdrowia właściwości. Stoją za nimi zawarte w składzie polifenole, alkaloidy, tanina, olejki eteryczne i witaminy oraz minerały.
Wśród najważniejszych cech wyróżniających niebieską herbatę wyróżniamy:
- Detoksykację – napar może pomóc w pozbyciu się toksyn z organizmu;
- Zapobieganie rozwoju chorób cywilizacyjnych;
- Spowolnienie procesu starzenia się komórek;
- Pobudzanie działania układu nerwowego;
- Działanie przeciwzapalne;
- Poprawę kondycji skóry i paznokci;
- Przyspieszenie trawienia.
Wśród dobroczynnych właściwości wskazuje się również poprawę wzroku i wzmocnienie serca. Pobudzenie układu nerwowego łączy się z łagodzeniem stresu i poprawą nastroju. To gwarantuje większy poziom energii i lepszą efektywność w pracy.
Jakie jeszcze ma niebieska herbata właściwości? Jest to napój idealny do diety – pomaga schudnąć, oczyszczając również jelita z resztek pokarmu. Reguluje także nasz apetyt.
Kto nie może pić niebieskiej herbaty?
Niebieska herbata ma działanie moczopędne. W związku z tym można się domyślać, że nie dla każdego będzie dobrym wyborem. Powinny unikać jej osoby, u których problem z nadmiernym oddawaniem moczu już wystąpił. Jednak grupa ta jest jeszcze większa.
Herbata niebieska Oolong jest również niewskazana u:
- Kobiet w ciąży;
- Matek karmiących piersią;
- Osób mających problemy z niskim ciśnieniem;
- Anemików czy ogólnie osób mających problemy z krzepliwością krwi.
Nie należy też przekraczać wskazanych dawek niebieskiej herbaty. Jej nadmiar może przyjąć biegunkom i występowaniem nudności. Najlepszą decyzją jest sięganie po dwie filiżanki niebieskiego Oolonga dziennie.