Jeśli regularnie pijesz kawę, wiesz że możesz przyrządzać ją na wiele sposobów. Ekspres przelewowy jest jedną z opcji, która zapewni Ci pyszną i aromatyczną kawę, i to bez zbędnego wysiłku. Sprawa wydaje się prosta – wystarczy wsypać zmielone ziarna, dodać wodę i chwilę poczekać. Jednak, aby wydobyć z kawy wyjątkowy smak, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jaką kawę wybrać? Ile wsypać? Co zrobić, aby napar był pełen aromatu i smaku, a nie wyszedł wodnisty i nijaki? Spieszymy z pomocą!
Czy kawa z ekspresu przelewowego jest dobra?
Kawę można parzyć na wiele sposobów. Najpopularniejsze techniki to metoda ciśnieniowa w ekspresie kolbowym, automatycznym lub kawiarce, impresyjna we French Pressie lub Aeropressie, czy właśnie metoda przelewowa z wykorzystaniem ekspresu przelewowego.
Kawa przelewowa nie odbiega pod względem smaku i aromatu od naparów przygotowanych w inny sposób, ale tylko pod warunkiem, że wiesz, jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym odpowiednio. Warto w tym celu zapamiętać kilka cennych wskazówek. Nie są one trudne do realizacji, a mogą naprawdę zmienić jakość Twojej kawy.
Odpowiadając więc na pytanie, czy kawa z ekspresu przelewowego jest dobra, mamy pozytywne wieści. Jeśli odpowiednio ją zaparzysz i wybierzesz dobre ziarna, możesz uzyskać delikatny, klarowny napar, w których dobrze wyczujesz nuty smakowe.
Jak działa ekspres przelewowy?
Ekspres przelewowy stopniowo przesącza gorącą wodę przez zmielone ziarna kawy i filtr. Woda zostaje podgrzana w zbiorniku, a następnie powoli spływa na kawę. W ten sposób odbywa się ekstrakcja smaku i aromatu. Gotowy napar trafia do dzbanka, z którego nalewasz kawę do filiżanek czy kubków.
Kawa z ekspresu przelewowego jest delikatniejsza, klarowna i pełna subtelnych nut smakowych. Ma bardziej zbalansowany profil smakowy niż w przypadku metod ciśnieniowych. Profesjonaliści mówią o niej, że ma „lekkie body”, co oznacza nic innego niż to, że jest „lżejsza” w ustach, mniej oleista w smaku i delikatniejsza. Kawa przelewowa nie oblepia podniebienia i nie pozostawia intensywnego smaku.
W związku z tym ekspres przelewowy jest dobrą opcją dla osób, które lubią kawę delikatną, piją ją w większych ilościach i cenią sobie prostą obsługę bez konieczności poświęcenia dłuższej chwili na parzenie.
Jak przyrządzić idealną kawę z ekspresu przelewowego?
Jest kilka istotnych kwestii, które wpływają na kawę parzoną przez ekspres przelewowy: ile kawy wsypać, jakiego rodzaju ziarna, jak je zmielić i ile wody wykorzystać.
- Zacznijmy od początku, czyli od tego, jaką kawę wybrać do ekspresu przelewowego.
Może to być zarówno kawa mielona, jak i ziarnista. Jeśli zdecydujesz się na ziarna i świeżo zmielisz je przed parzeniem, możesz uzyskać głębszy smak. Kawa powinna być jaśniej palona.
Najlepiej sięgnij po:
- Kawę jasno lub średnio paloną;
- Arabikę 100% lub ewentualnie mieszankę Arabiki z Robustą;
- Ziarna o nutach owocowych, kwiatowych lub karmelowych (najlepiej z Etiopii, Kenii lub Kolumbii).
- Mielimy kawę. Stopień zmielenia zależy od filtra!
Aby wiedzieć, jak grubo zmielić swoją kawę, zwróć uwagę na filtr ekspresu przelewowego. To od jego rodzaju będzie zależało to, czy kawa przelewowa wyjdzie smaczna i aromatyczna.
Dokładniej, jeśli masz filtry z płaskim dnem, zmiel kawę na średnią grubość, a więc powinna ona przypominać sól morską. W przypadku filtrów stożkowych kawę należy zmielić drobniej, tak aby przypominała cukier granulowany.
- Następnie kwestia, jeśli chodzi o ekspres przelewowy: ile kawy wsypać?
To zależy, jak intensywną kawę chcesz uzyskać. Standardowy przepis mówi, aby użyć 6 g zmielonej kawy na 100 ml wody. Nieco mocniejsza kawa powstanie, gdy wsypiesz 8 g kawy na 100 ml. Jeśli przygotujesz kawę dla siebie samej i będziesz pić ją z filiżanki (ok. 180 ml), wsyp 2 łyżki kawy.
- Na koniec: woda.
Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale do ekspresu przelewowego nie wystarczy zwykła woda z kranu, a jest to często powtarzany błąd. Podstawą tego, jak zrobić dobrą kawę z ekspresu przelewowego, jest temperatura wody i jej rodzaj.
Dobrze jest używać wody butelkowanej o niskiej mineralizacji lub przefiltrowanej. Zbyt twarda woda może tłumić smak, a zbyt miękka sprawi, że napar będzie bez wyrazu.
I teraz uwaga! Nie wlewaj wody zimnej, ani gorącej! Kawa przelewowa wyjdzie dobra, jeśli użyjesz wody o temperaturze 92-96 st. C. Zbyt gorąca woda nada kawie goryczy, a zimna nie wydobędzie wszystkich aromatów. Ekspres przelewowy podgrzewa wodę, ale niektóre modele mogą nie osiągać wymaganej temperatury, która wydobędzie wszystkie walory kawy. Dlatego dobrze jest samodzielnie ją podgrzać.
Jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym krok po kroku
Wiesz już, jakiej kawy użyć, jak ją zmielić, ile wsypać i ile wlać wody oraz jaka powinna być jej temperatura. Znając najważniejsze wskazówki, możesz przystąpić do przygotowania idealnego naparu! Załóżmy, że masz już wybrane ziarna.
- Zmiel ziarna na odpowiednią grubość, w zależności od rodzaju filtra.
- Przygotuj filtr. Uwaga! Jeśli korzystasz z filtra papierowego, najpierw zalej go gorącą wodą, aby zneutralizować jego posmak w kawie. Wodę oczywiście należy wylać lub np. podlać nią kwiaty.
- Wsyp odmierzoną ilość kawy (standardowo 6 g na 100 ml lub więcej, gdy chcesz uzyskać kawę mocniejszą).
- Zagotuj wodę! Jeśli masz czajnik z możliwością ustawienia konkretnej temperatury, to świetnie. Korzystając jednak ze standardowego czajnika, możesz po prostu zagotować wodę i odczekać pół minuty.
- Wlej wodę do pojemnika w ekspresie, włącz urządzenie i rozpocznij zaparzanie.
- Gdy filtr do połowy napełni się wodą, możesz lekko przemieszać mieszankę kawy z wodą, aby zapewnić równiejszą ekstrakcję.
- Po kilku minutach kawa powinna być zaparzona.
- Przelej kawę z dzbanka do filiżanki.
- Pamiętaj: świeża kawa z ekspresu przelewowego może mieć delikatną skorupę na powierzchni.
- Gotowe, możesz cieszyć się idealną kawą przelewową. Smacznego!
Jak widzisz, parzenie kawy w ekspresie przelewym nie jest trudne. Wystarczy, że dopilnujesz kilku elementów, a możesz liczyć na aromatyczny i pełen smaku napar.