Może kawkę?

Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa, to popularny napój tajwański, dostępny w najróżniejszych smakach. Zazwyczaj dodaje się do niej mleko, owoce, żelki, imbir lub różnego rodzaju syropy. Najczęściej napój serwowany jest w przeźroczystych kubkach z dodatkiem szerokiej słomki. Będzie to idealny wybór na upalne dni, ponieważ herbata serwowana jest na zimno lub z dużą ilością lodu, co ma zapobiegać sklejaniu się tapioki pod wpływem wysokiej temperatury. Napój Bubble Tea powstał w latach 80 XX wieku w Tajwanie. Pomysłodawcą oryginalnego pomysłu miał być Liu Han Jie, który chciał zachęcić młodzież do picia naparów z herbaty.

Jakie rodzaje herbat używane są do Bubble Tea?

Jak wcześniej wspomniano, głównym bazowym składnikiem napoju jest napar herbaciany. Do wyboru masz wiele gatunków, natomiast w Tajlandii z reguły w Buble Tea znajdziemy Matchę lub herbatę jaśminową.

Z czego możesz zrobić Buble Tea?

    • Matcha;

Tapioka do Bubble Tea

Najbardziej klasycznym dodatkiem do Bubble Tea są kuleczki tapioki. Powstają one ze skrobi z manioku, która zawiera dużo węglowodanów i nie posiada w składzie glutenu. Obecnie mamy do wyboru dwa rodzaje tapioki stosowane do Bubble Tea. Pierwszy to kulki tapioki z dodatkami smakowymi, które nazywane są Popping Boba. Drugi rodzaj to tapioka bez dodatków smakowych – biała lub przeźroczysta.

Jakie mleko do Bubble Tea najlepsze?

Kolejnym, podstawowym składnikiem najlepszej Bubble Tea jest mleko. Dodatek ten jest stosowany, aby nadać herbacie charakterystyczną kremową konsystencję.

Do wyboru mamy wiele smaków i rodzajów napojów. Najpopularniejsze z nich to:

    • Śmietanka niemleczna;

    • Świeże mleko krowie;

    • Słodzone mleko skondensowane;

    • Mleko kokosowe;

    • Mleko sojowe;

  • Mleko bez laktozy.
 
Sprawdź nasze herbaty:
czarne
zielone
czerwone
– 
białe

-niebieskie
 

Inne dodatki do Bubble Tea

Napoje typu Bubble Tea zawierają często „perły” lub „boba”, będące substancją do żucia, zwane na Tajwanie i w Chinach „QQ”. Żywność QQ bardzo często nie jest aromatyzowana.

Najczęściej stosowane bąbelki w herbatach Bubble Tea to:

    • Tapioka w perełkach: ma postać małych kuleczek, których tekstura przypomina gumę i jest bardzo rozciągliwa. Perełki nie mają prawie smaku, a ich kolor najczęściej jest fioletowo-czarny, choć może być również biały lub pastelowy.

    • Galaretka: na bazie trawy wytwarzana z mezony. Kostki galaretki w smaku są delikatnie słodkie i ziołowe. Do wyboru również często mamy galaretki smakowe na bazie aloesu czy kokosa.

    • Kulki taro: wytwarzane z rośliny taro w fioletowym kolorze;

    • Kulki ze słodkich ziemniaków: kulki do żucia wykonane z pomarańczowych i słodkich ziemniaków

    • Makaron” z tapioki: najczęściej wytwarzany z białej tapioki, a następnie formowany w cienkie pasma wyglądem przypominające makaron

    • Popping Boba: jest to tak zwany kawior molekularny. Są to niewielkie żelowe kulki wypełnione syropem owocowym.

Aromaty w Bubble tea

Oprócz rodzaju herbaty na smak Bubble Tea wpływa wybrany składnik aromatyzujący, który często odgrywa kluczową rolę. Aromat najczęściej dodawany jest w postaci syropu lub proszku. Możliwości jest bardzo wiele i każdy miłośnik Bubble Tea z pewnością znajdzie swój ulubiony smak.

Najczęściej stosowany dodatek do Bubble Tea postaci smakowych syropów:

    • Lychee;

    • Mango;

    • Passion Fruit;

    • Brzoskwinia;

    • Śliwka;

    • Truskawka.

Jak zrobić Bubble Tea w domu?

Każda Bubble Tea składa się z czterech składników i są to: świeżo palona herbata, mleko, dodatek smakowy oraz kulki boba. Wymienione opcje można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Stosuje się także lody, śmietanę, świeże owoce czy różne syropy smakowe.

Taki napój możesz z powodzeniem przygotować w domu. Najważniejsze składniki to oczywiście wysokiej jakości herbata zielona lub czarna oraz tapioka, którą znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością.

Prosty przepis na domowe Bubble Tea:

    1. Herbatę zalewamy gorącą wodą, a następnie odstawiamy w celu przestygnięcia,

    1. Następnie gotujemy kulki tapioki. Jeżeli są drobne, gotowanie powinno trwać ok. 25 minut – im większe, tym dłużej. Należy przemieszać je co kilka minut i kontynuować gotowanie aż do utraty koloru.

    1. Po ugotowaniu tapiokę przekładamy do szklanki (najlepiej przeźroczystej, co daje dobry efekt), dodajemy kruszony lód i zalewamy naparem z herbaty.

    1. Na koniec do napoju dodajemy mleko lub syrop o ulubionym smaku.