Mała czarna czy aromatyczne latte macchiato z kremową pianką? Odpowiednia kawa do ekspresu może mieć przeróżne formy. Jeśli cenisz sobie głębie smaku, postaw na wysokogatunkową kawę z wyselekcjonowanych ziaren. Podpowiemy Ci jak dobrać kawę do ekspresu ciśnieniowego oraz przelewowego, tak aby smakowała bez zarzutu.n
Dla wielu osób poranne picie kawy to obowiązkowy rytuał, który zapewnia im dobre samopoczucie na cały dzień. Słowa słynnej podróżniczki Martyny Wojciechowskiej idealnie zwieńczają myśli smakoszy kawy “„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.” Jednakże nawet najlepszy napój kawowy można zepsuć, jeżeli źle się podchodzi do procesu parzenia.
Parzenie kofeinowego napoju najlepiej przeprowadzać, mając na względzie standardowe wytyczne wprowadzane przez doświadczonych baristów. Warto uwzględnić m.in. rodzaj ekspresu, w którym przygotowywany jest napój. Dzięki temu zagwarantujesz sobie i bliskim najlepsze doznania smakowe.
Obecnie można spotkać wiele gatunków kaw do ekspresu, które różnią się między sobą składem. Jeśli interesuje Cię, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza warto sięgnąć po arabikę. Jest to najbardziej znany rodzaj kawy, który jest uprawiany przede wszystkim w Brazylii i Kolumbii. Arabika stanowi około 90% światowej produkcji kawy, co jest imponującym wynikiem. Większość miłośników kawy jest zdania, że arabika to najsmaczniejszy gatunek, gdyż wyróżnia ją intensywny smak i aromat. Warto mieć jednak na względzie, że w zależności od regionu uprawy, odmiany oraz sposobu obróbki właściwości kawy arabiki mogą się od siebie różnić. Na szczęście w sklepie Fonte przy każdym produkcie mamy opisany poziom kwasowości, mocy i goryczy, co pozwala dokonać wyboru dopasowanego do Twoich preferencji.
Tańszą alternatywą dla 100% arabiki jest robusta – najczęściej w formie mieszanek blend, czyli połączenia tych dwóch gatunków kaw w różnych proporcjach. Jest to dobre rozwiązanie dla koneserów gorzkiej, mocnej kawy. Umiejętnie parzona będzie cechować się niezwykłym smakiem. Powinna jednak pochodzić od renomowanego producenta. Warto postawić na wysokogatunkową kawę, gdyż pomimo wyższej ceny, jest ona nieporównywalnie lepsza od sklepowych, tanich produktów kawowych. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza: arabika, robusta, a może blend? To tak naprawdę indywidualny wybór, dlatego warto wypróbować kilka opcji, aby mieć porównanie.
Przy zakupie kawy do ekspresu powinieneś zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru. Kluczowe są cyfry wskazujące na wielkość i dojrzałość ziaren. Im większa jest liczba, tym ziarna są cechują się większą intensywnością smaku. Z kolei o ich jakości świadczą litery – najwyższej jakości kawy ziarniste posiadają oznaczenia AAA lub AA.
Jeśli lubisz mocną kawę, to ekspres przelewowy będzie dla Ciebie udanym zakupem. Długi kontakt wody z ziarnami kawy sprawia, że przygotowany napój odznacza się dużą intensywnością. Z tego też powodu, aby kawa nie była zbyt gorzka warto sięgnąć po średnio lub słabo wypalone ziarna. Chyba, że ubóstwiasz mocniejszy smak – w tym wypadku nie ogranicza Cię moc kawy.
Jaka kawa do ekspresu przelewowego będzie właściwym wyborem? Warto postawić na uznawane przez koneserów kawy marki takie jak Fonte, Caarraro, Vergnano. Polecamy 100% arabiki z wysokogatunkowych ziaren. Można sięgnąć po kawę do ekspresu z nutami czekoladowymi lub owocowymi, które wzbogacają smak napoju. Dla fanów ciekawych kompozycji dobrym pomysłem jest sięgnięcie po kawę wzbogaconą o takie nuty jak orzech laskowy, trzciną cukrową czy karmel.
W naszym sklepie znajdziesz zróżnicowane mieszanki, a każdy produkt jest dokładnie opisany. U nas zapoznasz się z takimi informacji jak kraj pochodzenia, sposób obróbki, odmiana kawy oraz wyczuwalne nuty smakowe.
Wysokogatunkowa kawa do ekspresu powinna nie tylko dodawać Ci energii, ale sprawiać, że każdy łyk kawy to doświadczenie niepowtarzalnej głębi smaku. Przy wyborze kawy kieruj się między innymi jej składem i wyczuwalnymi nutami smakowymi – dzięki temu bez problemu dobierzesz odpowiednią kawę zarówno do ekspresu.
Ciemne intensywne ziarna sprawdzają się do urządzenia automatycznego, z kolei do przelewowego nadają się ziarna średnio lub słabo wypalone.
Pn-Pt 10.00 – 18.00
Sob 11.00 – 16.00
ul Warszawska 4
87-100 Toruń
tel 505 95 95 32
© 2022 FONTE. All rights reserved