Może kawkę?

Idealna kawa na straaaszny wieczór!

Podstawa to intensywane espresso – do jego wykonania użyj ekspresu lub tradycyjnej kawiarki.


Do Pumpkin Spice Coffe możemy dodawać sezonowe przysmaki: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, lub goździki.

Składniki na 1 porcję: 

  • 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta mielonych goździków
  • 1-2 espresso

Przygotowanie:

  1. W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
  2. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
  3. Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
  4. Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
  5. Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.