Może kawkę?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranków bez kubka aromatycznej kawy. Powszechnie wiadomo, że ten napój ma właściwości pobudzające ze względu na zawartość kofeiny. Jednakże kawa kawie nierówna, więc zarówno rodzaj kawy oraz sposób jej przyrządzenia będzie miał wpływ na to jak zadziała na Ciebie przygotowany napój. W artykule dowiesz się, ile kofeiny ma kawa, a także zaczerpniesz praktyczną wiedzę o właściwościach kofeiny oraz o alternatywnych sposobach na zaspane poranki.

Czym jest kofeina?

Zacznijmy od tego, czym właściwie jest kofeina. Często słyszy się, że kawa i herbata ma właściwości pobudzające, gdyż występuje w nich właśnie kofeina. Jest to związek organiczny, który naturalnie występuje w ziarnach kawy, liściach krzewu herbacianego, liściach krzewy paragwajskiego, ziarnach kakao i guarany, a także zarodkach nasion koli i innych roślinach. Dodatkowo kofeina jest dodawana do wielu popularnych napojów gazowanych oraz jest dodatkiem wielu preparatów farmakologicznych i suplementów diety.

Kofeina jest głównym składnikiem aktywnym farmakologicznie kawy oraz stymulatorem układu nerwowego o łagodnym działaniu. Pierwszym źródłem kofeiny były ziarna kawy, a później liście herbaciane i kakao. Po raz pierwszy kofeina w czystej formie została uzyskana w 1819 r. przez chemika Friedricha Ferdinanda Rung.

Właściwości kofeiny

Kofeina jest znana ze swoich prozdrowotnych i psychoaktywnych właściwości. Działanie kofeiny pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, co jest szczególnie ważne przy pracy i wykonywaniu codziennych czynności. Kofeina przyśpiesza pracę serca i zwiększa tempo skurczu mięśnia sercowego. Pobudza tym samym ciśnienie krwi – warto przy tym dodać, że umiarkowane picie kawy nie wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego. Kofeina przyspiesza przemianę materii i łagodzi migreny. Warto dodać, że ta substancja jest stosowana w lekach przeciwbólowych, gdyż łagodzi ból i napięcie. Ze względu na uwalnianie dopaminy (hormonu odpowiedzialnego za poczucie zadowolenia) poprawia nastrój. Ponadto, kofeina jest wykorzystywana w leczeniu astmy oskrzelowej. Badania naukowe potwierdzają jej skuteczność w zapobieganiu wystąpienia cukrzycy typu 2.

Dzienna dawka kofeiny

Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla osoby dorosłej powinna wynosić 300 mg na dobę. W przypadku przekroczenia dawki 500 mg na dobę występuje przedawkowanie i mogą wystąpić negatywne skutki. Z kolei spożywanie powyżej 2000 mg uważane jest za zatrucie kofeiną, które powoduje m.in.problemy z koncentracją,

 

    • silne rozbudzenie,

    • bezsenność,

    • obniżony nastrój,

    • nerwowość, rozdrażnienie,

    • zmniejszona energia, aktywność,

    • drgawki, bóle głowy,

    • uderzenia gorąca.

Należy mieć na uwadze, że kawa pita w bezpiecznych ilościach niesie za sobą wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Z tego powodu nie warto rezygnować z jednej czy dwóch filiżanek kawy dziennie. Jednakże kawa spożywana w dużych ilościach może być niebezpieczna dla zdrowia i na dłuższą metę powodować wiele niepożądanych skutków ubocznych.

Rodzaje kawy a ilość kofeiny

Zawartość kofeiny w kawie może się różnić od wielu czynników. Przede wszystkim zależy to od gatunku kawy. Najbardziej znane i spożywane są robusta i arabica. Większość napojów kawowych to właśnie 100% jednego z tych gatunków kawy lub mieszanka tych kaw w różnych proporcjach. Robusa zawiera więcej kofeiny – w jej składzie znajduje się od 1,8 do 4% tej substancji. Z kolei arabica ma zawartość kofeiny wynoszącą około 1 do 1,5 %.

Skąd takie duże widełki między tym samym gatunkiem kawy? Należy wiedzieć, że nie tylko ten element decyduje o tym, ile kofeiny ma kawa. Zależy to także od rodzaju krzewu kawowca, z którego pochodzą ziarna. Bowiem ziarna zebrane z różnych rodzajów roślin mogą różnić się między sobą ilością kofeiny. Są to jednak stosunkowo niewielkie wahania. Innym czynnikiem, który decyduje o tym ile kofeiny w kawie się znajduje, jest sposób wypalania ziaren kawy. Jest to wskaźnik, który wskazuje moc napoju. Warto pamiętać, że im jaśniejsze są ziarna kawy, tym więcej kofeiny znajdziesz w napoju kawowym.

Średnia ilość kofeiny w wybranych kawach i innych produktach

Zastanawiasz się ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna, a ile kofeiny ma espresso? Wszakże kofeina głównie kojarzona jest z kawą, lecz warto mieć na uwadze że występuje w innych produktach. Poniżej znajdziesz zestawienie ile mg kofeiny ma kawa i inne produkty (w przybliżeniu).

 

    • espresso (30 ml): 60 mg

    • kawa rozpuszczalna (250 ml): 50-80 mg

    • cappuccino (250 ml): 65 mg

    • kawa filtrowana (125 ml): 85 mg

    • kawa parzona (200 ml): 70-140 mg w zależności od zastosowanych proporcji kawy i wody

    • herbata mrożona (330 ml): 20 mg

    • gorąca czekolada (150 ml): 4 mg

    • napój energetyczny (330 ml): 80 g

    • napój typu cola (250 ml): 40 mg

    • gorzka czekolada (30 g): 60 mg

    • mleczna czekolada (30 g): 60 mg

Warto mieć na uwadze że, nie tylko kawa może być dobrym sposobem na pobudzenie i poprawę koncentracji. Czasami można zrobić sobie dzień wolny od tego napoju i spróbować czegoś innego. Kubek aromatycznej, gorącej herbaty czy kawałek gorzkiej czekolady może być ciekawą alternatywą.

W swojej ofercie posiadamy kawy, które idealnie nadają się na wymienione wyżej espresso, kawę rozpuszczalną czy cappucino! Sprawdź nasze produkty: 
Kawka Toruńska, Kawa ziarnista Honuras SHG San Marcos, Kawa ziarnista Blend No.1 Fonte.

Czy kofeina uzależnia?

Czy wyobrażasz sobie dzień bez filiżanki kawy? Czy sięgasz po kawę, herbatę lub napoje energetyczne, nawet wtedy gdy nie czujesz zbytniej potrzeby rozbudzenia się? Czy jest możliwie, że stałeś się uzależniony od kofeiny? To zależy od punktu widzenia. Przeciwnicy uzależnienia kofeiną wskazują, że pijemy kawę dla czystej przyjemności i rytuału, a zwolennicy wskazują, że spożywamy ją dla zaspokojenia naszego pragnienia.

Diagnozy psychiatryczne zawarte są w “Podręczniku Diagnostycznym i Statystycznym Zaburzeń Psychicznych” wydanego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne. Instrukcja obejmuje kryteria uzależnienia od substancji (w tym od kofeiny), takie jak:

 

    • tolerancja,

    • zespół odstawienia specyficzny dla substancji uzależniających,

    • substancja jest stosowana w większych ilościach lub przez dłuży okres niż jest zalecane,

    • występowanie ciągłego pragnienia lub nieudane próby ograniczenia lub kontrolowania stosowanie substancji,

    • zaniechanie lub ograniczenie ważnych czynności społecznych, zawodowych lub rekreacyjnych z powodu substancji,

    • spędzanie dużej ilości czasu na czynnościach niezbędnych do pozyskania, wykorzystania lub odzyskania skutków działania substancji,

    • stosowanie substancji, pomimo zauważenia jej negatywnego wpływu na stan fizyczny lub psychofizyczny.

Jeśli badana osoba spełnia co najmniej trzy z wyżej podanych kryteriów, to można mówić o uzależnieniu od kofeiny. Warto wtedy na jakiś czas odstawić produkty z kofeiną.