Na sklepowych półkach możesz znaleźć wiele bardzo różnych kaw. Różnią się one nie tylko opakowaniami, ale przede wszystkim oznaczeniami na etykietach. Dla laika niektóre z oznaczeń mogą być dość enigmatyczne. Wbrew pozorom jednak możesz w dość prosty sposób rozszyfrować to, co mówią etykiety kawowe. Dlaczego jest to ważne? Dzięki temu będziesz wiedzieć, jaki smak oferuje konkretna kaw. Na co warto zwrócić uwagę? Mamy dla Ciebie najważniejsze wskazówki.
Poznaj najważniejsze oznaczenia etykiet kawy
Istnieją pewne podstawowe oznaczenia, które na etykiecie kawy muszą się znaleźć. To nie tylko elementy określające moc kawy, ale o wiele więcej informacji.
Najważniejsze z oznaczeń to:
- Typ produktu – arabica lub robusta, bądź mieszanka ich obu. W przypadku kaw mówić będziemy więc o tych trzech wariantach.
- Pochodzenie ziaren – mowa o plantacji, regionie lub kraju pochodzenia. Szczególne znaczenie ma to dla kaw typu single, czyli 100% arabica lub robusta.
- Data przydatności do spożycia – ta informacja jest konieczna na każdym produkcie spożywczym, w tym na kawach.
- Stopień palenia;
- Sugerowane metody parzenia danej kawy;
- Profil sensoryczny kawy;
- Metoda obróbki ziaren.
Niektóre z tych oznaczeń mają formę konkretnych grafik.
Sprawdź naszą ofertę kaw brazylijskich czy kaw prosto z Kolumbii
Co oznaczają ziarenka na opakowaniu kawy?
Jeśli interesuje Cię moc kawy, oznaczenia w postaci ziarenek lub kropek będą najważniejsze. Zwykle na opakowaniu kawy znajdziesz symbol pięciu ziaren, z czego część będzie zamalowana. To da odpowiedź na pytanie dotyczącą profilu sensorycznego kawy, czyli jej smaku i aromatu, a także intensywności ziaren.
Jak to odczytywać?
- 1 kropka lub ziarno to niski stopień intensywności. Taka kawa ma subtelny smak i aromat, jest bardzo delikatna.
- 5 kropek lub ziaren to niezwykle intensywna kawa. Jej smak jest mocny, a aromat bardzo wyrazisty.
Główne cechy kawy – body, aroma i intensity
Parametry takie są sposobem na słowne podanie informacji, jaki jest dokładny profil sensoryczny kawy. Są one oznaczane np. kropkami lub ziarnami.
Dokładniej:
- Aroma – informuje o tym, jak mocny jest stopień wyczuwania nut smakowych. Im mniej kropek lub ziarenek, tym delikatniejszy i bardziej zrównoważony jest aromat. Przy pięciu ziarnach będzie on wyrazisty i intensywny.
- Body – przy niskim oznaczeniu mieszanka ma bardziej wodnistą, herbacianą konsystencję. Kawa o wysokim body ma ją pełną, wręcz bogatą, a dodatkowo jest bardziej kremowa.
- Intensity – określa wyczuwalność body i bukietu smakowego. Im więcej ziarenek lub kropek na etykiecie, tym bardziej wyczuwalny jest profil smakowy kawy.
Sprawdź jaka jest dzienna dawka kofeiny!
Jakie jest oznaczenie kwasowości kawy na opakowaniu?
Dokładne oznaczenie kwasowości kawy na opakowaniu jest zależne od producenta. Najczęściej stosuje się w tym przypadku trójstopniowe formy. Niezależnie od tego, jaki sposób wybierze producent, dla Ciebie najważniejsze jest, aby wiedzieć, na co dokładnie wpływa ten parametr:
- Kawa z wysoką kwasowością jest rześka i orzeźwiająca. Napar ma wtedy więcej nut owocowych.
- Z kolei niska kwasowość kawy oznacza, że nuty owocowe będą słabiej wyczuwalne. Częściej dominować będzie drzewna, łagodniejsza nuta kawowa.
Sprawdź jakie są ceny kawy w 2025 roku.
Co jeszcze zawiera etykieta kawy?
Zastanawiasz się, jaki smak może mieć kawa? Zwróć uwagę na sposób palenia ziaren, czyli tzw. „Roasting”. Dzięki temu parametrowi możesz ocenić, w jakiej temperaturze i jak długo były palone ziarna danej kawy.
Możemy wyróżnić trzy typy sposobu palenia:
- Light – takie ziarna są palone krótko i dodatkowo w niskich temperaturach. Dzięki temu ich właściwości smakowe są naturalne, a subtelny smak ma wyczuwalne nuty owocowo-kwiatowe. Takie kawy zazwyczaj mają wyższy poziom kwasowości.
- Medium – te ziarna są już palone dłużej, a smak staje się przez to bardziej zrównoważony. Kawy tego typu mają wyraźniejsze nuty orzechów, karmelu czy czekolady.
- Dark – są zdecydowanie najdłużej palone. Mają intensywny aromat, goryczkę oraz głębokie i pełne body. Mają również niską kwasowość.
Oprócz tego etykieta kawy może prezentować również sugerowane metody parzenia kawy np. w kawiarce, ekspresie automatycznym, kolbowym, czy też przy pomocy metod alternatywnych.
Wszystkie tajemnice zostały obalone. Teraz czytanie etykiety kawy wcale nie będzie trudne! Kiedy znasz kilka podstawowych oznaczeń, łatwiej będzie Ci znaleźć kawę, która idealnie pasuje do Twoich smakowych preferencji. Kawa owocowa i lekka, ta mocna i pełna – dzięki takim informacjom jak stopień palenia czy intensywność, zawsze będziesz wiedzieć, czego się spodziewać. Następnym razem, kiedy wybierzesz swoją kawę, po prostu zerknij na etykietę i daj się zaskoczyć idealnym smakiem, który czeka na Ciebie w filiżance.