Może kawkę?
Kawa mrożona

Jak zrobić kawę mrożoną?

Udostępnij

Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta, a Ty odczuwasz potrzebę schłodzenia się i zregenerowania się po upalnym dniu, warto sięgnąć po orzeźwiający napój, jakim jest kawa mrożona. Gwarantujemy, że w sezonie wakacyjnym będzie to Twój ulubiony trunek. Co istotne, sposób przyrządzenia mrożonej kawy jest mnóstwo. Tutaj poznasz wiele ciekawych propozycji jak zrobić kawę mrożoną. Wybierz swój ulubiony wariant i delektuj się smakiem chłodzącego napoju w domowym zaciszu,

Kawa mrożona – jak zrobić?

W sezonie letnim kawa mrożona cieszy się dużą popularnością. Doskonale ugasza pragnienie, ma bogaty smak i aromat, a także jest idealnym sposobem na relaks po ciężkim dniu w pracy czy po obowiązkach domowych. Obecnie można spotkać różne warianty kawy mrożonej, m. in. Cold Brew, Caffe Freddo oraz Frappe. Warto wiedzieć, że chłodny napój można sporządzić na dwa sposoby:

  • parząc kawę na zimno – ziarna kawy muszą być moczone w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin,
  • parząc kawę na gorąco – czyli tak jak zwykle, a następnie należy dodać do niej schłodzone mleko lub kostki lodu, czy też zostawić napój na jakiś czas w lodówce.

Najbardziej popularną wersją kawy mrożonej z dużą ilością kofeiny jest Frappe, które powstało przez zupełny przypadek dopiero w XX wieku. Na sposób przygotowania napoju wpadł smakosz kawy, pracujący w Nestle podczas promowania nowego produktu marki w Grecji. Chciał zrobić kawę, jednak nie miał dostępu do gorącej wody. Jednakże wpadł na pewien genialny pomysł, który okazał się być przełomem w historii sporządzania kawy. Wsypał do shakera kawę rozpuszczalną, zalał zimną wodą i dodał cukier. W taki właśnie sposób powstała kawa mrożona Frappe, która jest współcześnie dostępna w praktycznie każdej kawiarni.

Dużo wcześniej była znana receptura na kawę mrożoną Cold Brew, która była pita w Japonii już w XVII wieku. Z kolei Caffe Freddo, czyli espresso z lodem i pianką mleczną (współcześnie dodawana jest też bita śmietana lub gałka lodów) należy do znanych włoskich specjałów kawowych. Innym znanym przysmakiem kawowym jest Affogato, czyli słodki deser z dodatkiem kawy – w tradycyjnej wersji na gałkę lodów waniliowych należy wylać espresso.

Co będziesz potrzebować do zrobienia mrożonej kawy?

Kluczowym składnikiem, niezbędnym do przygotowania schłodzonego napoju jest kawa ziarnista dobrej jakości. Napój ze świeżo zmielonych ziaren jest bardziej aromatyczny i posiada bardziej intensywne walory smakowe niż kawa rozpuszczalna. Jednakże dla tych, którzy wolą łagodniejsze nuty kawowe warto zdecydować się na ten drugi wariant.

Przepis na mrożoną kawę, nawet jeśli jest bardzo dobry i starannie wykonany, wymaga posiadania odpowiednich szklanek. Najlepsze będą szklanki z grubymi ściankami i dnem – w takim niska temperatura zostanie utrzymana przez dłuższy czas, a kostki lodu nie rozpuszczają się szybko. Szklanka do kawy mrożonej musi mieć także sporą objętość, aby można tam było dodać dużo kostek lodu. Nim przystąpisz do przygotowania mrożonej kawy, warto wstawić szklankę na godzinę do lodówki – w ten sposób schłodzone naczynie utrzyma chłód kawy przez dłuższy czas.

Sprawdź nasze produkty, które zapewnią głebię smaku Twojej mrożonej kawy:
Kawka Toruńska, Kawa ziarnista Honuras SHG San Marcos, Kawa ziarnista Blend No.1 Fonte.

Przepis na mrożoną kawę

Kawa mrożona w domu jest tanim i skutecznym sposobem na miłe spędzenie upalnego popołudnia zarówno w samotności, jak i w gronie rodziny lub przyjaciół. Przedstawiamy sprawdzone i proste w przygotowaniu przepisy na kawę mrożoną

Tradycyjne Frappe – przepis na mrożoną kawę

Najprostszą do przyrządzenia kawą mrożona jest Frappe. W tradycyjnym przepisie stosuje się kawę rozpuszczalną wymieszaną z dodatkiem wody oraz cukru.

Składniki (1 porcja):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml zimnej wody
  • kostki lodu

Wsyp do szklanki dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a następnie zalej 50 ml zimnej wody. Miksuj przy użyciu blendera, aż do momentu uzyskania piany.

Tonic espresso – idealna alternatywa dla mrożonych kaw mlecznych

W ostatnich latach popularność wśród kaw mrożonych zyskał tonic espresso. Każdy może przyrządzić ten orzeźwiający napój w domu.

Składniki (1 porcja)

  • 50 ml espresso
  • tonic
  • plater cytryny oraz kawałek rozmarynu/mięty
  • kostki lodu

W szklance umieść kostki lodu i uzupełnij tonikiem do 3/4 wysokości. Następnie dodaj plaster cytryny oraz rozmaryn/mięte i dolej espresso.

Caffe Freddo  – mrożona kawa przepis

Kawa mrożona w domu typu Frappe (1 porcja):

  • 50 ml espresso
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • kostki lodu
  • cukier (według uznania)

Zmiksuj w blenderze espresso, cukier i mleko aż do uzyskania napoju z puszystą pianką. Następnie dolej schłodzoną wodę oraz dodaj kostki lodu.

Cynamonowa kawa mrożona – przepis

Składniki (6 porcji):

  • ¾ szklanki mielonej kawy
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 mała puszka mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • kostki lodu

Wymieszaj kawę mieloną z cynamonem. Zaparz. Następnie dodaj mleko skondensowane do shakera lub zwykłego pojemnika z pokrywką i mieszaj z kawą, do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlej do szklanek do kawy z kostkami lodu.

Kremowa kawa mrożona – przepis

Przepis na mrożoną kawę (porcja dla 5-6 osób):

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • ⅓ szklanki cukru
  • bita śmietana
  • kostki lodu

Zaparz kawę, a następnie wymieszaj z cukrem i mlekiem skondensowanym aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włóż kostki lodu, a na wierzchu dodaj bitą śmietanę.

Karmelowa kawa mrożona – przepis

Kawa mrożona przepis (porcja dla 2 osób):

  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • ¼ szklanki zimnego mleka
  • ¼  szklanki syropu karmelowego
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • kostki lodu
  • bita śmietana

Dodaj kawę, syrop karmelowy i waniliowy oraz zimne mleko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj kostki lodu i połącz składniki mikserem do momentu aż całość zgęstnieje. Wlej przygotowaną kawę do szklanki, dodaj bitej śmietany na wierzch oraz udekoruj syropem karmelowym.

Mrożone latte – przepis

Przepis na mrożoną kawę (porcja dla 4 osób):

  • 3 łyżki kawy
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • kostki lodu

Zaparz kawę, a następnie wymieszaj z zimną wodą i mlekiem skondensowanym. Dodaj kostki lodu. Mieszaj z pomocą blendera aż do zgęstnienia napoju. Uzyskany napój wlej do szklanek.

Mrożona mokka – przepis

Mrożona kawa przepis (porcja dla 2 osób):

  • ⅓ szklanki mocnej kawy
  • ¼ szklanki zimnego mleka
  • ¼ szklanki syropu czekoladowego
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • bita śmietana
  • czekolada do dekoracji

Wymieszaj dokładnie kawę, syrop waniliowy, syrop czekoladowy i zimne mleko w misce. Dodaj kostki lodu. Całość wymieszaj mikserem do momentu zgęstnienia masy. Następnie wlej przygotowany napój do szklanek, dodaj na wierzch bitą śmietanę i posyp kawałkami czekolady.

Kokosowy napój kawowy – przepis

Przepis na mrożoną kawę (porcja dla 5-6 osób):

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki kawy
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • Kostki lodu

Zaparz kawę i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Następnie dodaj mleko skondensowane i wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej kawowy napój do szklanek i dodaj kostki lodu.

Kawy parzone metodami alternatywnymi na kostkach lodu

Dla wszystkich fanów parzenia metodami alternatywnymi podpowiadamy jak zrobić swój ulubiony napar na zimno. Sposób przygotowania jest niemalże identyczny jak ten standardowy, z tą różnicą, że część wody potrzebnej do zaparzania znajduje się już w serwerze w postaci lodu. Ponieważ zużyjemy mniej wody do zaparzenia kawy, należy ją drobniej zmielić.

Chemex/drip

Doza: 6 – 7g kawy / 100ml wody
Mielenie: nieco drobniej niż normalnie
Czas parzenia: 2:30 – 3:30
Proporcje: woda 3:2 lód

Aeropress

Doza: 16 – 19g
Mielenie: nieco drobniej niż zazwyczaj
Czas parzenia: 2:30 – 3:00
Proporcje: woda 3:2 lód

Podpowiadamy Wam również sprawdzony przez Nas przepis na cold brew. Będziemy potrzebować 1l zimnej, przefiltrowanej wody oraz 55g jasno palonej kawy (przeznaczonej pod metody alternatywne). Jeżeli nie macie naczynia przeznaczonego do maceracji to śmiało użyjcie zwykłego dzbanka i filtra takiego, którego używacie przy parzeniu dripa czy chemexa. Kawę mielimy grubo, grubiej niż w przypadku dripa czy chemexa (dla porównania w młynku marki Comendante jest to 40-45 klików). Zmieloną kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą, następnie zakręcamy bądź zakrywamy folią i zostawiamy w lodówce na około 8-12 godzin. Musicie sprawdzić jaki czas będzie dla Was najbardziej odpowiedni, im dłużej kawa będziecie się macerowała tym będzie intensywniejsza. Następnie filtrujemy i cold brew gotowe! Wystarczy parę kostek lodu w szklance i orzeźwiający napar postawi Was na nogi w każdy upał!

Ostatnie nowości