Idealna kawa na straaaszny wieczór!
Podstawa to intensywane espresso – do jego wykonania użyj ekspresu lub tradycyjnej kawiarki.
Do Pumpkin Spice Coffe możemy dodawać sezonowe przysmaki: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, lub goździki.
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana za pomocą blendera na gładkie purée)
- ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta mielonych goździków
- 1-2 espresso (sprawdź kawy pod espresso – https://fonte.com.pl/kategoria/kawa/kawa-pod-espresso/)
Przygotowanie:
- W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
- Następnie całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
- Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
- Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
- Na koniec dyniowe latte można udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.