Może kawkę?
kawa z syropem

Jaki syrop do kawy wybrać?

Udostępnij

Wybierając kawiarnie na mieście, bardzo często decydujemy się na lokale, które oferują kawy spoza standardowego repertuaru. Bardzo dużym wzięciem cieszą się kawy z syropami smakowymi. Aromatyczna kawa o smaku orzecha laskowego, karmelu, kokosa czy mięty dodatkowo pobudza naszą chęć wyjścia do innych, czerpania przyjemności ze spotkania. W końcu wracamy do domu i… też chcielibyśmy zafundować sobie kawę z syropem. Ten trzeba kupić – a jeśli chcemy częściej pić taką kawę z takim dodatkiem, nie możemy wybrać pierwszego lepszego syropu w interesującym nas smaku. Jaki więc syrop do kawy wybrać? Który będzie najlepszy i na co zwracać uwagę?

Mała czarna a może wzbogacenie słodkim syropem?

Miłośnicy małej czarnej sięgają po nią m.in. ze względu na charakterystyczną gorzkawą nutkę, która dodatkowo wzmaga pobudzenie. Jednak nawet oni nieraz chcą wzbogacić ten smak, a czasem nawet nieco załagodzić go. Podstawowy zestaw stanowi mleko i/lub cukier. W kawiarniach popularnością cieszą się słodkie syropy o bardzo zróżnicowanej ofercie smakowej. To też powoli przechodzi do naszych domów – w sklepach, supermarketach czy w Internecie można znaleźć przeróżne syropy do kawy. Złagodzi to gorycz, a jednocześnie wzmocni doznania smakowe. Jednak wybór nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać.

Jaki syrop do kawy warto wybrać?

Kawa to już nie tylko zwykła parzona „zalewajka”, jaka niegdyś królowała w Polsce. Obecnie rynek jest niezwykle rozwinięty, a w rękach każdego domowego baristy znaleźć się może również pełen pakiet syropów do kawy. Jest to rozwiązanie niezwykle popularne, tym bardziej że smaki te są naprawdę zróżnicowane.

Wybierając syropy, możemy zastanawiać się nad tym, na jaką okazję je  potrzebujemy.

Klasyczne osłodzenie napoju zapewni syrop:

  • Waniliowy,
  • migdałowy,
  • karmelowy.

Inne ciekawe doznania zagwarantuje nam sięgnięcie po np.:

  • Kokos,
  • miętę,
  • orzech.

Potrzebujesz rozgrzania? Postaw na te syropy

W szczególności podczas jesienno-zimowego ochłodzenia szukamy czegoś, co nas dodatkowo rozgrzeje. Jasne, kawa z założenia ma to robić. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę temu dopomóc. Wystarczy wybrać syrop rozgrzewający.

Przede wszystkim dobrze jest postawić na syrop cynamonowy lub syrop imbirowy. Nie tylko rozgrzewają, ale również idealnie wpisują się w jesienno-zimowy (czy też nawet świąteczny!) klimat.

Oprócz tego kawę można wzbogacić o różne dodatki rozgrzewające typu:

  • chili,
  • kardamon,
  • goździki.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby syrop do kawy połączyć z innymi dodatkami, które lubisz najbardziej.

Dlaczego warto wybrać syrop do kawy?

Picie kawy dla wielu osób jest swego rodzaju rytuałem. Słynna mała czarna pita o stałej porze może stać się kawą z wyjątkowym syropem nadającym naparowi dodatkowej głębi. W przypadku dodania syropu do kawy może ona stać się nawet deserem! To sprawia, że kawa z deserem może zastąpić ciasto czy inne słodkości, gdy mamy ochotę na coś innego niż standardowe rozwiązania.

Dla kogo syrop do kawy?

Chcesz schudnąć i namiętnie liczysz kalorie? Każde kcal mniej jest na wagę złota? Musimy cię zmartwić: syropy do kawy nie będą najlepszym pomysłem. Przynajmniej nie jako uzupełnienie codziennej kawy. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: cukier. Główny składnik każdego syropu niestety zwiększa zawartość kcal w kawie. Możesz jednak z powodzeniem zafundować sobie tę przyjemność od czasu do czasu, bowiem przesada w żadnym przypadku nie jest zbyt dobra.

Jeśli jednak nie podchodzisz tak restrykcyjnie do liczenia kcal lub wcale tego nie robisz, niewielka ilość syropu nie zaszkodzi. W końcu syrop jedynie uzupełni kawę, więc objętościowo stanowi niewielką jej cząstkę. Ostatecznie bowiem syrop do kawy jest idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących nowych, interesujących smaków wzbogacających rytuał picia kawy i chcących odmienić standardowe rozwiązania w coś niezwykłego.

Jak wybrać dobry syrop do kawy?

Oczywiście, zazwyczaj zależy nam na zachowaniu smaku i aromatu samej kawy, dlatego w pierwszej kolejności pamiętaj o wyborze wysokiej jakości ziaren.

Jeśli chodzi o syropy, liczymy na dodatkowe doznania smakowe. Przede wszystkim, gdy kupujemy np. syrop orzechowy, chcemy odpowiednio mocno czuć orzechy. Przy wanilii przyjemny posmak waniliowy, a przy mięcie zależy nam na intensywności. Niestety wiele sklepowych rozwiązań nie ma nic wspólnego z efektem, jaki jest nam obiecany przez producentów.

Wbrew pozorom nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się nam wydawać. Gorszej jakości syropy mają większą tendencję do tego, aby ich smak był po prostu… słodki, a konkretny smak widniejący na etykiecie staje się tylko sugestią.

Dlatego też podstawą poszukiwania dobrego syropu do kawy jest zwracanie uwagi na skład, a także na producenta. Ci najwyższej klasy będą oferować syropy z możliwie najkrótszym składem. W każdym syropie musi być cukier oraz woda, co jest oczywiste. Musi być też smakowy dodatek, który nas interesuje. Może to być również naturalny aromat. Tu jest sprawa kluczowa: szukając syropu do kawy, powinniśmy stawiać na naturalne dodatki smakowe – jeśli w składzie jest długa lista rozmaitych sztucznych barwników oraz aromatów czy też substancji słodzących, jakość syropu będzie niska. Tym bardziej, gdy w składzie będzie np. syrop glukozowo-fruktozowy, który jak wiadomo, nie jest zbyt korzystny dla naszego zdrowia.

Ostatnie nowości